2018. február 20. 12:01 - Danube Institute

Az USA nélkül fognak össze a csendes-óceáni államok

cptpp.jpg

Március 8-án írja alá Francois-Philippe Champagne kanadai nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter az Átfogó és Progresszív Transz-csendes-óceáni Egyezményt (CPTPP), a TPP újratárgyalt formáját – írja a CBC News.

A kanadai hírügynökség értesülései szerint az aláírást követően Kanada várhatóan szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezdeményez majd a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) államaival. A Mercosur-egyezményben négy latin-amerikai ország – Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay – vesz részt. Venezuela tagságát az ország demokratikus intézményeinek összeomlását követően függesztették fel, Bolívia pedig várhatóan idén válik az egyezmény teljes jogú tagjává.

Kanada korábban egy sor kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást kötött a Mercosur-egyezményben nem résztvevő latin-amerikai országokkal, köztük Latin-Amerika másik nagy szabadkereskedelmi társulásának, a Csendes-óceáni Szövetség tagországaival, ugyanakkor Dél-Amerika keleti államaival nincs egyezményben meghatározott kereskedelmi kapcsolata. A Csendes-óceáni Szövetség országaival folytatott export-import kereskedelem értéke meghaladja a 48 milliárd kanadai dollárt, míg ez az összeg a Mercosur-államok esetében csupán 8 milliárd dollár (CDN), így a kétoldalú kereskedelem jelentősen nőhet az egyébként nagyobb piaccal rendelkező és gazdaságilag fejlettebb Mercosur-országokkal.

Sajtóértesülések szerint a tárgyalások elsősorban az autóipart, a pénzügyi szektort, a nyersanyag-kitermelést és az erdőgazdálkodást érinthetik. A kanadai kormány elképzeléseinek megfelelően a tervezett egyezmények várhatóan progresszív természetűek lesznek – a munkajogi és környezetvédelmi szempontok erős figyelembevételével.

Amennyiben elbuknak az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalását támogató törekvések, elképzelhető, hogy az Egyesült Államok lesz az egyetlen ország az amerikai kontinensen, amellyel Kanada nem köt majd kereskedelmi egyezményt.

Szemlézte: Istrate Dominik

Címkék: Kanada TPP CPTPP
komment
süti beállítások módosítása