2018. február 14. 11:01 - Danube Institute

Trudeau: Kanada joggal aggódik a NAFTA-tárgyalások miatt

trudeau_4.jpg

A kanadai kormányfő szerint országa jogosan tart a NAFTA-tárgyalások kimenetele miatt, emellett pedig az egyezményből való kilépést sem zárta ki, ha az Egyesült Államok ajánlata kedvezőtlen lesz Kanada számára.

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök David Axelrod CNN-riporternek nyilatkozott az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásával kapcsolatban. A Chicagói Egyetemen tartott beszélgetés során Trudeau kifejezte Kanada elkötelezettségét a tárgyalások folytatása mellett, ugyanakkor fenntartotta korábbi álláspontját, miszerint nem fog aláírni egy, az országára nézve hátrányos kereskedelmi megállapodást csak azért, hogy megőrizzék a szerződés jelenlegi, háromoldalú formátumát.

A miniszterelnök szerint van lehetőség arra, hogy olyan módszerekkel modernizálják a szerződést, ami mind Kanada, mind az Egyesült Államok, mind pedig Mexikó számára képes előnyös kereskedelmi helyzetet teremteni. „Tisztában vagyunk vele, hogy képesek vagyunk jó üzletet kötni. Ugyanakkor azzal is, hogy nem fogunk belemenni semmilyen régi vágású üzletbe, és lehet, hogy jobb lenne Kanadának, ha nem sikerülne megegyeznünk. És a kanadaiak azt várják tőlem, hogy ezt az álláspontot határozottan képviseljem” – tette hozzá a miniszterelnök.

„Őszintén szólva, nincs ország, amely jobban érdekelt Amerika sikerében, mint Kanada. Tudják, amikor önök tüsszentenek, mi megfázunk” – érzékeltette Trudeau a két ország közötti gazdasági interdependenciákat.

A kereskedelmi szerződés újratárgyalása Donald Trump amerikai elnök egyik fő ígérete volt az elnökválasztási kampány során. Az 1994-ben kötött megállapodás értelmében valamennyi vámtarifát eltöröltek az egyezményben részt vevő három ország területén, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a vállalatok könnyebben telepíthessék át működésüket egy másik, az egyezményben szintén részt vevő országba. Trump a megállapodást a „valaha kötött legrosszabb üzletnek” nevezte, és kezdeményezte az egyezmény feltételeinek újratárgyalását. Elnökként kongresszusi meghatalmazás nélkül is kiléptetheti országát az egyezményből, ha nem sikerül új megállapodást kötnie.

A NAFTA-tárgyalások hatodik fordulója január végén zárult le Montreálban. Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló szerint a legutóbbi forduló „előrelépést” jelent, azonban „nagyon lassan” haladnak a tárgyalásokkal. Az olyan ellentétek, mint az autóiparral kapcsolatos kérdések továbbra is megosztják a feleket.

A hír a CNN oldalán jelent meg. A Justin Trudeau-val készült beszélgetés itt hallgatható meg.

Szemlézte: Istrate Dominik

komment
süti beállítások módosítása