2018. január 09. 08:01 - Danube Institute

Ausztrália a félkarú rabló szorításában

szerencsejatek.png

Az ausztrál lakosság 2017-ben összesen 24 milliárd ausztrál dollárt, azaz több mint 4,863 milliárd (négyezer-nyolcszázhatvanhárom milliárd) forintnak megfelelő összeget költött különböző szerencsejátékokra, melynek több mint a fele a félkarú rablóként ismert pókergépekben kötött ki – számol be a BBC.

Ausztráliában megközelítőleg 200 ezer pókergép van használatban, ami a teljes lakosságot figyelembe véve egy főre számítva az egyik legmagasabb a többi országhoz képest. Az országban található a világ összes félkarú rablójának 20%-a.

Tim Costello az elnöke annak az egyesületnek, ami zászlajára tűzte ki a szerencsejáték-szabályozás reformálását. „Ezek a gépek úgy lettek létrehozva, hogy függőséget okozzanak. Használatuk közben a kokainhasználatéval közel egyenlő mennyiségű dopamin (más néven boldogsághormont) jut az agyba” – állítja Costello.

Az országban a ’90-es években tették megengedőbbé a szerencsejátékok szabályozását, ezt követően növekedett szignifikáns mértékben a gépek, játékosok és nem mellesleg a problémák száma. Az ausztrálok fejenként évente átlagban 1,300 ausztrál dollárt, azaz kb. 260 ezer forintot költenek szerencsejátékokra, ami több mint kétszerese a második helyezett Szingapúrénak.

A szerencsejátékok használóinak nagy része nem tekinthető függőnek, azonban akiket hatalmába kerített a hazardírozás, úgy írja le kaszinókat, mint „ahol minden probléma és szorongás megszűnik”. A helyzet azonban korántsem idilli. Egy függő szavaival élve: „Nincs saját életed. A gépek tulajdona vagy”.

Dr. Charles Livingstone szerencsejáték-szakértő szerint nagyjából 200 ezerre tehető azoknak a száma, akik komoly függőknek tekinthetők, az enyhébben érintettek száma ennek nagyjából a kétszerese. Ezek a számok azonban nem tartalmazzák az erősebben és enyhébben függők barátait és családtagjait. Livingstone szerint „ausztrálok millióit érinti közvetlenül a hazardírozás, amely komoly probléma és egyre rosszabb lesz a helyzet.”

A BBC megkeresésére Marlene Kairouz, Victoria állam játék- és alkoholügyi minisztere válaszában biztosította az érintetteket a mielőbbi reformok bevezetéséről, a probléma minimalizálásához azonban a többi ausztrál tagállam együttműködése elengedhetetlen.

Szemlézte: Csepregi Dávid

komment
süti beállítások módosítása