2017. december 29. 12:01 - Danube Institute

Összecsapott Kanada Venezuelával

venezuala.jpg

Csikicsuki-játszma: Kanada kiutasította a venezuelai nagykövetet.

Kanada bejelentette Wilmer Barrientos Hernandez venezuelai nagykövet kiutasítását, a két ország között elhúzódó diplomáciai nézeteltérés miatt.

Chrystia Freeland külügymniszter szerint a lépés visszavágás volt, miután az egyik vezető diplomatájukat kiutasították Caracasból a múlt hét során. Venezuela az ország belső működésébe való beavatkozással vádolta Kanadát, miután az kritizálta a Maduro-kormányt az emberi jogok megsértése miatt. Az elmúlt hónapokban mintegy 120 venezuelai halt meg a kormányellenes tüntetésekben.

„A kanadaiak nem fogják eltűrni, hogy a venezuelai kormány eltagadja az emberektől alapjogaikat, és megakadályozza őket a humanitárius segítség igénybevételében” – áll a kanadai kormány nyilatkozatában. A venezuelai nagykövet épp Kanadán kívül tartózkodott a bejelentéskor, és előreláthatólag nem fog tudni visszatérni az országba. „Tovább folytatjuk munkánkat a partnereinkkel, hogy nyomást gyakoroljunk az anti-demokratikus Maduro-rezsimre, és hogy visszaállítsuk a venezuelaiak jogait” – nyilatkozta Freeland.

A kanadai kormány lépése csupán a legújabb fejlemény egy régóta húzódó játszmában.Kanada már hozott szankciókat vezető venezuelai tisztviselők ellen, a dél-amerikai ország pedig nem maradt adós a válasszal: persona non gratának nyilvánította Craig Kowalik kanadai nagykövetet. Szintén kiutasították Ruy Pereira brazil nagykövetet, őt is a belpolitikába való beavatkozás vádjával.

Kanada déli szomszédja, az USA is szankciókat hozott a Maduro-rezsim ellen, a Trump-adminisztráció pedig diktátornak nevezte Nicolas Madurót. Az ellenzék a jelenlegi rezsimet és a néhai Hugo Chávez politikáját okolja az ország rettenetes gazdasági helyzetéért. Venezuelának a világon az egyik legmagasabb a pénzügyi inflációs rátája, és évek óta szenvednek olyan alaptermékek hiányától, mint például a gyógyszerek.

Maduro elnök hatéves mandátuma 2019-ben jár le, de arra számítanak, hogy indulni fog a következő ciklusban is.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása