2017. december 20. 16:01 - Danube Institute

Amerikai-orosz együttműködés a terror ellen

kazany.jpg

A CIA által gyűjtött információk segítségével az orosz belbiztonsági szervek sikeresen akadályoztak meg a minap egy szentpétervári terrortámadást, ami a Kazán-katedrálist, és több másik helyszínt érintett volna a városban – számol be a BBC. Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke telefonon köszönte meg Donald Trump amerikai elnök segítségét.

Idén már 18 terrortámadást sikerült megakadályozni Oroszországban, ahol a Szíriából visszatérő militánsok egyre nagyobb problémát jelentenek.

A Fehér Ház nyilatkozata szerint múlt szombaton hajtották volna végre a szentpétervári támadást terroristák, ami valószínűleg „nagy számú áldozattal járt volna”.

Az orosz belbiztonsági szolgálat, az FSZB szintén nyilatkozatban erősítette meg a hírt: pénteken elfogtak hét gyanúsítottat, akik feltehetően a Daesh (Iszlám Állam) helyi szervezetének tagjai voltak. Lefoglaltak továbbá nagy mennyiségű robbanóanyagot, fegyvereket és szélsőséges nézeteket terjesztő irodalmat is.

Putyin telefonon vette fel a kapcsolatot Donald Trumppal, megköszönve az ő, valamint a CIA vezetőségének és érintett alkalmazottainak segítségét.

Híradások szerint múlthéten Trump és Putyin kétszer is beszélt egymással telefonon: a terrortámadást megakadályozó információk megköszönése előtt a két államférfi Észak-Koreáról értekezett.

Egyes források szerint aggasztó lehet a két elnök egyre szorosabbnak tűnő együttműködése. Ezt az aggodalmat megerősíthetik a vádak, miszerint Donald Trump kampányát orosz hekkerek segíthették az elnöki választás időszakában. A Republikánus Párt tagadja a vádakat, az ügyben azonban szövetségi nyomozás folyik.

A Fehér Ház szerint a két elnök között felesleges feltételezni bármilyen paktumot is, a vasárnapi telefonhívás csupán arra ad bizonyítékot, hogy az amerikaiak és az oroszok között létrejöhet a konstruktív együttműködés, amely a szombati terrortámadás megelőzőséhez hasonló pozitív eredményekkel járhat.

Szemlézte: Csepregi Dávid

komment
süti beállítások módosítása