2017. december 19. 12:01 - Danube Institute

Ireland First!

varadkar.jpg

Leo Varadkar ír kormányfő kemény harcot jósol a Brexit tárgyalások következő szakaszában az ír érdekek érvényesítéséért – mondta ezt, mielőtt Brüsszelbe indult. Ennek ellenére biztosította, hogy nem lesz határ az Ír-szigeten a Brexit után sem.

Varadkar cáfolta a felvetéseket, miszerint a brit kormány visszakozik a minap az EU-val kötött Brexit megállapodástól. Az ír kormány örömmel veszi, hogy megmarad a szabályozásban a hasonlóság az EU és Észak-Írország között – azaz a gyakorlatban nem kerül sor a határ felállítására.

„Ennek ellenére nem vagyunk önelégültek. Mint tudják ez politika és a következő hónapokban és években is ébernek kell lennünk” – mondta Varadkar.

Az Európai Unió vezetői megegyeznének a Brexit-tárgyalások folytatásáról a következő szakasz során. A megbeszélés főként az átmeneti időszak szabályairól és eljárásairól fog szólni. Ennek során − azon kívül, hogy az Egyesült Királyság nem vehet részt EU-s döntések meghozatalában − nem változik még semmi, továbbra is érvényesek maradnak az EU törvényei az Egyesült Királyságra. Az átmeneti időszak 2 évig fog tartani a Brexit tárgyalások utolsó határidejétől, azaz 2019 márciusától 2021 márciusáig.

Ha minden jól megy, a Brexit tárgyalások jövőre fogják érinteni a politikai és kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása