2017. december 13. 12:01 - Danube Institute

Bevezették a melegházasságot Ausztráliában

ausztralia_3.jpg

Az azonos neműek házasságát szabályozó törvényt hivatalosan is aláírták Ausztráliában, miután a képviselők döntő többsége elfogadta a tervezetet – adta hírül a BBC.

Peter Cosgrove főkormányzó a minap aláírta a törvénytervezetet – ez volt a legutolsó formalitás a törvényi erőre emelkedés útján. A kormány ezzel betartotta azt az ígéretét, mely szerint az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt még az újév előtt keresztülviszik a törvényhozáson.

A Parlamentben a tervezetet módosítás nélkül fogadták el, miután az ausztrál polgárok az önkéntes népszavazáson hatalmas többséggel támogatták az elképzelést. „Az ausztrálok megszólaltak és igent mondtak a házassági egyenlőségre, a szeretetre, a tiszteletre és az elköteleződésre. Megmondták nekünk, politikusoknak, hogy intézzük el, és mi megtettük” – nyilatkozta akkor Malcolm Turnbull miniszterelnök.

A törvény elfogadása nem csak Ausztrália-szerte, de a Parlamentben is ünnepléssel zárult, sokan jelentek meg az ismert szivárványos ruhában vagy zászlóval.

„Készen vagyunk. Mostantól ez a törvény” – sommázta a rövid ceremónia után a miniszterelnök. Az aláírt törvény még aznap éjszaka éjfélkor életbe lépett. Turnbull a kormány eddigi legnagyobb eredményeként tartja a házassági törvény reformját. Az első ceremóniák hivatalosan január 9-től kezdődhetnek, mert a házasodni vágyóknak egy hónappal előre jelezniük kell szándékukat. Ezzel párhuzamosan a külföldön kötött házasságok automatikus elismerésre kerülnek Ausztrália területén.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása