2017. december 12. 12:01 - Danube Institute

Nem lesz kemény határ az Ír-szigeten

irorszag_3.jpg

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a brit, uniós és az ír delegációk estébe nyúló tárgyalása eredményeképpen elérték a várva-várt „elégséges haladást”, azaz lezárhatják a Brexit tárgyalások első szakaszát − jelenti az Independent.

Az utolsó pillanatban tető alá hozott megállapodás rendezi az első szakasz három kulcskérdését: a polgárok jogait, a pénzügyi elszámolás az ún. „divorce bill” mértékét illetve talán a legégetőbb kérdést mind közül, az ír-északír határ kilépés utáni helyzetét.

Az Egyesült Királyság kijelentette, hogy elkötelezett marad az Észak-Dél együttműködés folytatásában az Ír-szigeten és garantálja, hogy nem lesz „kemény” határ az ír-északír határon. Ezt megerősítve Írország miniszterelnöke: Leo Varadkar „politikailag golyóállónak” nevezte a megállapodást.

Ez még ugyan nem a vége, de a kezdet vége” − mondta az ír kormányfő, utalva arra, hogy vannak még tisztázatlan kérdések, melyeket a második szakasz tárgyalásai során kell megválaszolni.

Varadkar kiemelte a friss megállapodás fő pontjait:

  1. Az 1998-as nagypénteki megállapodás minden pontját tiszteletben tartják.

  2. Minden Észak-Írországban született lakosnak továbbra is joga lesz ír és ezzel uniós állampolgárságot kapni.

  3. A brit és ír állampolgárok továbbra is szabadon vállalhatnak munkát, tanulhatnak, lakhatnak és igényelhetnek szociális ellátást, valamint nyugdíjat mindkét szigeten.

  4. Nem lehet határellenőrzés és fizikai határzár a két ország szárazföldi határán. Ez a megállapodás alapja, melytől semmilyen későbbi megállapodás nem térhet el.

  5. Az észak-ír vállalkozások biztosítékot kaptak, hogy továbbra is zavartalanul hozzáférhetnek az egész brit piachoz. Nem lesz szétválasztva semmilyen módon Észak-Írország és Nagy-Britannia.

A delegációk most hazatérnek, hogy a brit parlament és az EU27 Tanácsa megvitassa az elért megállapodást. A kereskedelemről és a hosszú távú kapcsolatokról a következő tárgyalási szakasz során kell megegyezni, ami meghatározza a világ legnagyobb kereskedelmi blokkja és hatodik legnagyobb nemzeti gazdaságának kapcsolatát, miután az Egyesült Királyság kiválik az Unióból 2019. március 30-cal.

Szemlézte: Berkes Rudolf

 

komment
süti beállítások módosítása