2017. november 22. 13:01 - Danube Institute

Elfogadták Trump adóreformját

donald_trump_11.jpg

Elfogadta az Egyesült Államok Kongresszusának képviselőháza a Donald Trump által már a kampányban beharangozott republikánus adóreform tervezetét, amely „Adócsökkentés és Munkák Törvényjavaslat” („Tax Cuts and Jobs Act”) néven fut.

A reformot illetően a politika és a társadalom is megosztott.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke szerint átlagon felüli eredményként kell elkönyvelni a törvényjavaslat elfogadását, mivel 1986 óta nem sikerült megreformálni az Egyesült Államok adószabályozását. „Washingtonban érezhetően letaglózó a status quo hatalma, azonban 227 férfi és nő ma mégis sikeresen törte meg ezt” – nyilatkozta Ryan az adótervezet elfogadása után, utalva ezzel a 227 igennel szavazó képviselőre.

Donald Trump elnök szerint a tervezet megszavazása merész és fontos eredmény lehet a képviselők munkájának történetében.

Az új tervezet a republikánus politikusok és Trump szerint az Egyesült Államok középosztályának kedvezne a legnagyobb mértékben. A vállalati adót 35%-ról 20%-ra csökkenti, a jelenlegi 7 adósáv helyett pedig 4 adósávot vezetne be, közelítve ezzel a többkulcsos adózási rendszer felől az egykulcsos rendszer irányába, továbbá egyszerűbbé tenné magának az adózásnak a folyamatát.

Kritikusok szerint azonban a tervezet leginkább az átlagon felüli bevétellel rendelkező háztartásokat részesíti előnyben.

Egy közvélemény-kutatás szerint az amerikai választópolgárok között sem örvend igazán nagy népszerűségnek az új javaslat: a megkérdezettek 52%-a elutasítja, és csupán 25%-a támogatja a reformot. A vélemények tekintetében párthovatartozás szempontjából egyértelmű szakadékot láthatunk, mivel a republikánus szavazok 60%-a elfogadja, a demokrata szavazók 81%-a azonban elutasítja az adózási törvény módosítását. 

A képviselőház után a tervezet a szenátushoz kerül szavazásra, közben azonban különböző bizottságokban folytatnak róla szakmai vitát. Azt, hogy a szenátus elfogadja-e ebben a formában az „Adócsökkentés és Munkák Törvényjavaslatot”, még igen erős kételyek övezik.

Szemlézte: Csepregi Dávid

komment
süti beállítások módosítása