2017. november 20. 13:01 - Danube Institute

Gyorsan bevezetnék a melegházasságot Ausztráliában

ausztralia_3.jpg

A kormány szerint a lépés gyorsítani fogja az azonos nemű házasság és a kettős állampolgárság törvényjavaslatainak gyorsabb elfogadását – írja a BBC.

Az Alsóház november 24. helyett december 4-én fog ismét összeülni, és addig nem oszlik fel, amíg a házassági törvény módosítását el nem fogadták – legalábbis ez a kormány terve. A csúszás időt ad a Szenátusnak, hogy befejezzék a törvénytervezet körüli vitákat, még mielőtt az Alsóház elé terjesztenék azt.

A munkáspárti ellenzék a taktikát „diktatórikusnak” és „felháborítónak” minősítette, majd kilátásba helyezték, hogy az új ülésrendtől függetlenül tartani fogják magukat az eredeti dátumokhoz. A zöldpártiak „kontrollvesztést” emlegetnek, kijelentve, hogy a miniszterelnök nem képes ellenőrzést gyakorolni a csapata és a Parlament felett.

A legutóbbi népszavazáson az ausztrál polgárok döntő többsége támogatta az azonos neműek házasságát. „Az ausztrálok elvárják a Parlamenttől, hogy az tisztelje a népszavazáson kinyilvánított akaratukat, és legalizálja az azonos neműek házasságát még ebben az évben” – nyilatkozta Cristopher Pyne alsóházi elnök.

A kettős állampolgárságról szóló vita szintén érzékenyen érinti a kormányt. Július óta nyolc képviselőt fosztottak meg a helyétől kettős állampolgársága miatt, és a spekulációk szerint még többek is ezzel kell, hogy számoljanak. A kettős állampolgárság olyan jogállás, ami nem megengedett ausztrál képviselők és szenátorok számára. A szabály következtében Malcolm Turnbull miniszterelnök elveszítette többségét az Alsóházban, és nagy nyomás nehezedik rá, hogy a házassági és állampolgársági törvényt még ebben az évben keresztülvigye a rendszeren.

Az ülésrend késleltetése a spekulációk szerint más, rejtett célt is szolgál: segítségével Turnbull miniszterelnöknek lehetősége lesz elkerülni néhány kínos konfrontációt bizonyos parlamenti képviselőkkel, akik többek között vizsgálatot akarnának elrendelni a nemzeti bankokkal szemben.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása