2017. november 13. 17:21 - Danube Institute

Rasszistának találják az arceltakarásról szóló törvényt Montrealban

burka_nikab.jpg

Tömegek tüntettek Montreal utcáin a Quebecben elfogadott, igencsak ellentmondásos 62-es törvény ellen. A vallási semlegességről szóló törvény kötelezné a burkát vagy nikábot viselő nőket, hogy vallási meggyőződésük ellenére fedjék fel az arcukat bármely hivatalos ügyintézés során.

Példának okáért egy az arcát eltakaró nő elviheti a gyermekét az óvodába, ám onnan csak az arca megmutatásával hozhatja el őt. Marlihan Lopez, a quebeci nőegyesület elnökhelyettese azt nyilatkozta, azért ellenzi a törvényt, mert az megbélyegzi és kirekeszti a nők egy bizonyos csoportját. Véleménye szerint az intézkedés még védtelenebbé és bizonytalanabbá tenné őket a köztereken.

Több ezer tüntető vonult az utcára a befogadás és tolerancia nevében, miközben az állami szintű megkülönböztetés és rasszizmus ellen tiltakoztak. Az eseményen nagyjából 160 csoportosulás képviselői jelentek meg, köztük a Muzulmánok és Arabok csoportja, a Montreali Black Lives Matter csoport és számtalan egyetemi szervezet.

A tüntetés szóvivője, Stacey Gomez arról beszélt, a tüntetők igen nagy része érezte fontosnak, hogy válaszoljanak a szélsőjobboldali csoportok, mint a La Meute és a Storm Alliance tüntetéseire, amik megsokszorozoódtak az utóbbi időszakban. Szerinte a szélsőjobboldal felemelkedése a nyugati világban a fennálló szervezeti megkülönböztetés és diszkrimináció eredménye.

Szemlézte: Kiss Bíborka

komment
süti beállítások módosítása