2017. november 09. 13:26 - Danube Institute

Új-Zéland kitiltaná a külföldieket az ingatlanpiacról

uj_zeland_2.jpg

Az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern szerint 2018-tól lép életbe az a törvény, mely megtiltja a külföldi beruházóknak, hogy ingatlanokat vásároljanak Új-Zélandon. Ez alól kivételt képeznének a szomszédos Ausztrália lakói.

A nemrégiben lezajlott új-zélandi választások során a szóban forgó törvényjavaslat Ardern kampányának igen hangsúlyos elemévé vált. Azzal érvelt, hogy a külföldi befektetők megnövelik az ingatlanpiaci keresletet és így feltornázzák az árakat, ami miatt saját állampolgáraik nehezen jutnak hozzá ingatlanokhoz. „Célunk, hogy a kiwik (új-zélandiak) egyszerűbben juthassanak hozzá első otthonaikhoz. (...) Nem hagyhatjuk, hogy túl licitáljanak minket” − nyilatkozta.

Egyes ingatlanpiaci elemzőirodák szerint az elmúlt évtizedben átlagosan 50%-kal növekedtek az ingatlanárak az országban, ami hatalmas gazdasági fenyegetést jelent az Új-Zélandi Nemzeti Bank szerint.

A miniszterelnök közleménye szerint a törvény alól kivételt képeznek az ausztrál állampolgárok, hiszen bilaterális kapcsolataiknak köszönhetően Ausztrália hasonló törvényeivel szemben az új-zélandiak mentességet élveznek. Ez teszi lehetővé számtalan kiwi számára, hogy Ausztráliában élhessen.

Ardern szerint a törvényhozási folyamat még ez év karácsonya előtt meg fog kezdődni. A munkáspárti kormány sürgeti az előremozdulást az ügyben, hiszen Új-Zéland továbbra is tagja a TPP (Transzatlanti Kereskedelmi Együttműködés) szerződést előkészítő 11 országnak, és ez az intézkedés ütközne az Együttműködés külföldi befektetéseket tárgyaló passzusaival. A mihamarabbi döntés azonban lehetővé tenné, hogy a törvény a TPP által nem szabályozott Overseas Investment Act (Tengerentúli Befektetési Törvény) kiegészítéseként lépjen életbe, elkerülve ezzel a szerződés újratárgyalásának szükségességét.

Szemlézte: Kiss Bíborka

komment
süti beállítások módosítása