2017. november 08. 12:01 - Danube Institute

Szexbotrány a briteknél is

andrea_leadsom.jpg

A szexuális zaklatásos botrány elérte Westminstert is: Sir Michael Fallon, Nagy-Britannia védelmi minisztere napokban lemondott posztjáról, miután először egy brit újságírónő, majd Fallon kollégája, a képviselőház elnöke, Andrea Leadsom vádolta meg múltbeli szexuális zaklatással.

Leadsom állítása szerint Fallon hat éve egy parlamenti értekezleten udvariatlan kifejezésekkel illette őt, miután a fázó kezeire panaszkodott. Ezenkívül azonban nem kívánt fizikai kontaktust is létesített a hölggyel − öleléssel.
„Mindig is tisztában voltam vele, hogy a jelenség és probléma létezik” – állítja Andrea Leadsom. „A zaklatás definícióját a bűntény jogi definíciója alá helyezem. Olyan esetekre gondolok, mikor kényelmetlen helyzetbe hozzák a nőket férfi társaik, ez pedig nem helyes.”

Fallon aznap este lemondott kormánybeli pozíciójáról, amint a Leadsom által megfogalmazott vádak nyilvánosságra kerültek. „Tisztában vagyok azzal, hogy néhány esetben nem tudtam eleget tenni azoknak az elvárásoknak, amelyet a hadsereg vezetőjétől megkövetelhetnek” – fogalmazott Fallon a Theresa May brit miniszterelnökhöz írt lemondólevelében.

Michael Fallon néhány volt kormánybeli kollégája megerősítette, hogy a Leadsom által felvázolt szituáció nem tekinthető izolált, egyszeri történésnek, és hogy azóta többen is hangot adtak hasonló kellemetlen élményeiknek, ami megerősíti ezt az állítást.

Egy hasonló esetet vázolt fel a Leadsom-botrány előtt Julia Hartley-Brewer politikai újságíró, mellyel elindította a Fallont ért vádak lavináját. Állítása szerint Fallon 2002-ben, egy konzervatív párti konferencián a vacsora közben többször udvariatlanul tette rá a kezét Hartley-Brewer térdére.

Az újságírónő azonban úgy gondolja, hogy a 15 évvel ezelőtti „térdbotrány” egészen nevetséges és abszurd ok Fallon lemondását illetően. „Nem éreztem magam áldozatnak és nem gondoltam, hogy tovább kellene foglalkozni ezzel a problémával” – állítja Hartley-Brewer. „Nem akarok egy olyan steril világban élni, ahol bármilyen férfi és nő közötti interakció azzal járhat, hogy az egyik fél másnap elveszíti a munkáját.”

Arra, hogy elképzelhető-e, hogy Westminsteren belül felszínre törhetnek-e még hasonló vádak, Sir Michael Fallon így válaszolt a BBC riporterének: „Az évek alatt kultúránk gyökeresen megváltozott. Ami elfogadható volt 15-10 éve, az napjainkban egyértelműen elfogadhatatlanná vált.”

Az eseményekre reagálva Theresa May új erkölcsi kódexet hozott létre a Konzervatív Párton belül, amit minden alsóházi képviselőnek és alkalmazottainak kötelező jelleggel alá kell írniuk. A szabályozások azonban az alsóház összes képviselőjére vonatkoznak. Az új szabályozás célja, hogy minél hatékonyabb és gyorsabb legyen az ezekhez hasonló zaklatásos esetek felderítése, és hogy az áldozatok megkapják a szükséges segítséget.

„A kormány és a Konzervatív Párt is úgy gondolja, hogy szükséges tisztán és biztos szabályozásokkal létrehozni egy közös, átlátható s független eljárási módot azon a parlamenti dolgozók számára, akik érintettjei lehetne hasonló eseményeknek” – fogalmaz Theresa May, brit miniszterelnök.

Szemlézte: Csepregi Dávid

komment
süti beállítások módosítása