2017. október 31. 13:01 - Danube Institute

Veszélyben az ír gazdasági modell?

fb.jpg

Mivel több tech óriásnak Írországban van az európai székhelye, az ír kormány szerint az Európai Bizottság nyilvános konzultációra bocsátott, internetcégekre vonatkozó korlátozó tervei közvetlenül fenyegetik Írország nemzeti érdekeit.

A tervezett közös európai adózási szabályokat ezen a területen az írek az utóbbi évtizedben (amióta napirenden van) ellenezték, de az utóbbi pár hónapban a tervek konkretizálása felgyorsult. Ír kormányzati vezetők szerint ez legalább akkora veszélyt jelent, mint a Brexit.

A Bizottság javaslata szerint a közös adópolitika két lépésben valósulna meg, először egy ideiglenes szabályozás lépne életbe a végleges változat elkészítéséig. Az ideiglenes szabályozás négy új adóból állna: a digitális aktivitásokból származó bevételeket, az EU-n kívüli szolgáltatóktól rendelt javakat, a digitális tranzakciókból származó bevételeket és az értékteremtés korai szakaszát (pl.: adatgyűjtés) terhelnék.

Az új szabályozás legnagyobb vesztese Írország lenne, hiszen a legnagyobb techcégek európai székhelyeinek adnak otthont. Az új szabályozással az írek adóbevételtől esnének el és sokkal kevésbé lennének vonzó célpontok a nagyrészt amerikai cégeknek, ezzel alapjaiban rendülne meg az ország gazdaságpolitikája.

Az ír kormány ezért az OECD-ben futó hasonló kezdeményezést támogatja, hiszen ott az amerikai techóriások érdekei kevésbé sérülnek az USA részvétele miatt, ráadásul a több tagállam miatt a döntéshozatal is tovább tart. Az EU-n belül azonban nehéz helyzetben vannak, hiszen a legnagyobb természetes szövetségesük, az Egyesült Királyság éppen kilép, ezért az ír kormány más szövetségeseket keres a javaslat ellen.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása