2017. október 30. 13:01 - Danube Institute

A konteó halála – feloldották a Kennedy-gyilkosságok aktáit

kennedy.jpg

Ki húzta meg a ravaszt és miért? Mi közük az egészhez az oroszoknak? Amikor néhány héttel ezelőtt Donald Trump bejelentette a Kennedy-akták nyilvánosságra hozatalát, az amerikai történelem egy konspirációelméletekbe tokosodott régi sebhelyére ígért gyógyírt. A Politico két újságírója, Cristiano Lima és Akela Lacy szedték össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

Ugyan az ígéretekkel ellentétben az elnök (még) nem hozta nyilvánosságra az összes Kennedy-aktát, de publikussá tett több, mint 2800 oldalnyi titkosított dokumentációt a történelem egyik leghíresebb – és legtitokzatosabb - merényletéről.

A misztikum az eset körül nem csak a szigorúan vett puskalövésből és a ravaszt meghúzó személyéből ered, hanem többek közt a merénylő gyanúsan váratlan halálából is: Lee Harvey Oswaldot két nappal a merénylet után egy Jack Ruby nevű nightclub-tulajdonos lőtte agyon a börtönbe történő átszállítás közben.

Az aktákból kiderült, hogy a merénylet hivatalos magyarázatával kapcsolatban felmerülő esetleges állampolgári kételyeknek az FBI 42 éven keresztül elmozdíthatatlan igazgatója, J. Edgar Hoover is tudatában volt. Egy feljegyzés tanulsága szerint Hoover már Oswald halálának napján aggodalmát fejezte ki arról, hogy az amerikaiak nem fogják elhinni a hivatalos verziót, és konspirációelméleteket kezdenek majd gyártani. „Bizonyítékot kell közreadnunk, hogy meggyőzzük a közvéleményt, Oswald volt a merénylő” – írta Hoover.

A másik gyanús körülmény, amire a konteó-hívők sosem felejtenek rámutatni, az Oswaldot meggyilkoló Ruby úgyszintén gyors halála: halálraítélték, majd ügyét újratárgyalták, de közben meghalt tüdőembóliában (ráadásul a tárgyalás során gyógyszertúladagolásban váratlanul meghalt Dorothy Kilgallen újságírónő is, aki „leleplező” riportot készített vele a feltételezett összeesküvésről). Az újonnan hozzáférhető adatokból kiderült, hogy Hoover szerint Ruby-nak voltak kapcsolatai a chicagói alvilágban – azt azonban még nem lehet tudni, hogy ez pontosan hogyan mit tesz hozzá a teljes képhez.

A legérdekesebb, és talán az egyik legzavarbaejtőbb új információ Oswald KGB-s összeköttetéseiről szól. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a merénylő szimpatizált marxista eszmékkel – Kubában voltak ismerősei, illetve rövid ideig élt a Szovjetunióban is – ,arra azonban csak most derült fény, hogy a merénylet előtt mindössze két hónappal beszélt egy Mexikóvárosban tartózkodó orosz konzullal, Valerij Kosztikovával, akit az akták KGB-ügynökként azonosítottak.

A dokumentumok tanulsága szerint nem csak a közvéleménynek, de még az elnököknek is megvoltak a maguk elméleteik JFK megölését illetően. Lyndon B. Johnson, aki a Kennedy-gyilkosságról szóló hivatalos és mai napig sokat vitatott Warren-jelentést megrendelte, a napvilágot látott dokumentáció szerint úgy vélte, hogy az elnök elleni merénylet bosszú volt egy hírhedt vietnami vezető meggyilkolásáért.

Az akták az egész Kennedy családról is tartalmaznak információkat: a Politico kutatásai alapján Robert, John F. Kennedy öccse figyelmeztetést kapott egy a megjelenés küszöbén álló könyvről, mely hírbe hozza őt a színész-ikon Marilyn Monroe-val. A sztárt egyébként magával JFK-vel is többször hírbe hozták.

Donald Trump az utolsó pillanatban visszatartott néhány aktát a publikálástól, „további kiértékelésre” hivatkozva – ez a lépés valószínűleg további találgatásokat szül majd.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy az eddig talált új információk mennyiben támasztják alá az Egyesült Államok eddigi hivatalos álláspontját a történteket illetően, sőt úgy tűnik, még több kérdést vetnek fel. A „megvilágosító erejű” iratok megjelenésére várni kell tehát, bár az sem biztos, hogy egyáltalán léteznek; az viszont biztos, hogy pár konspirációelmélet máris a szemétdombra kerülhet. A napvilágra került új adatok nem cáfolják például Oswald bűnösségét és nem vonnak bele másokat is a merénylet elkövetésébe. Egy kubai hírszerző a dokumentumok tanulsága szerint egy elfogott üzenetben „rendes fickóként” jellemezte a merénylőt (a dolog pikantériája, hogy az angol „good shot” kifejezést általában rendes, jó fickó értelemben használják, de szó szerint „jó lövést” jelent). Oswald ezzel nem értett egyet: „csak egy balek vagyok” – mondta nem sokkal halála előtt az őt kikérdező nyomozóknak.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása