2017. október 25. 08:01 - Danube Institute

Az új Drezda – Oroszország háborús bűncselekménnyel vádolja az Egyesült Államokat

rakka.jpg

„A szíriai Rakka városában történtek felidézik Drezda elpusztítását” – állítja az orosz hadügyminisztérium szóvivője. Oroszország szerint a várost porig bombázta az USA vezette koalíció, és ezzel háborús bűnt követtek el – adta hírül a BBC.

Oroszországot a szíriai konfliktus során szintén megvádolták már háborús bűncselekménnyel, legutóbb a tavalyi évben Aleppó bombázása miatt. Bár az USA vezette koalíció nyilatkozata szerint a bombázás során szigorú célpontválasztási-stratégiával igyekeztek minimalizálni a pusztítást, az ENSZ megfigyelői így is „megrázó civil veszteségeket” jelentettek Rakkából.

A légicsapások egyébként a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd és arab milíciáiból álló, sokszínű haderejének előrenyomulását segítették, eközben – szíriai aktivisták jelentései alapján – körülbelül 1100-1900 civil esett áldozatul az intenzív bombázásnak.

Az SDF mindössze egy hete jelentette be Rakka felszabadítását az Iszlám Állam uralma alól, ami mintegy három éven keresztül tartotta megszállás alatt a várost és rettegésben annak lakóit. Rakka elfoglalása után a koalíciós erők továbbnyomultak és visszafoglalták a stratégiai fontosságú al-Omar olajmezőket.

A harc ezek után várhatóan az IS szíve és utolsó erődítménye, a hírhedt Dajr ez-Zaur felé fordul. Igor Konyasenkov, az Orosz Hadügyminisztérium szóvivője szerint „Rakka megörökölte Drezda 1945-ös sorsát: eltörölték a föld színéről az anglo-amerikai bombázók.” Az orosz álláspont szerint a Nyugat azért igyekszik olyan gyorsan pénzügyi segítséget nyújtani Rakkának, hogy eltüntesse a nyomát az általa elkövetett háborús bűncselekményeknek.

Az oroszok által támogatott, rivális szír kormányhadsereg eközben szintén harcot folytat az extrémisták ellen.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása