2017. október 24. 14:31 - Danube Institute

Lehetnek-e cserkészfiúk a lányok?

cserkesz.jpg

Az amerikai cserkész fiúk egyesülete engedélyezte a részvételt a lányok számára is. MI van a háttérben?

Az Amerikai Cserkészfúk egyesülete évszázados tradícióra tekint vissza, ami konzervatív értékekre épült és célja a fiatal fiúk fiatal férfiakká nevelése. Sokak szerint a szervezet alapvető értékrendjével menne szembe, ha a lehetőség a lányok előtt is nyitva állna, hiszen a bajtársiasság, a fizikai erő, valamint a nem koedukáltságból fakadó falkaszellem mindeddig a szervezet alapvetései közé tartozott.

John Carlson, a National Review riportere, aki maga is „cserkész apuka” azonban máshogyan látja a kérdést. Véleménye szerint a BSA (Boy Scouts of America) nem külső tényezők miatt hozta meg ezt a döntést. Nem az egyenjogúságot propagáló aktivisták, a baloldali érzetű jogászok vagy a progresszív iskolakerületek nyomására enyhítettek a nemi szegregáción.

Érvelése szerint hiába kavart nagy port a hír, a közhiedelemmel ellentétben továbbra sem csatlakozhatnak lányok a fiú cserkészcsapatokhoz. A 11 és 18 éves kor közötti fiú csapatok tovább működnek a közel száz éves rendszer szerint. Hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiúk dolgoznak együtt rajokban, miközben elsajátítják a természetjárás csínját-bínját. Sem a mottóban, sem az előrehaladási útvonalban nem lesz változás.

A különbség pusztán annyi, hogy a szervezet maga bővül egy csak lány szakosztállyal 2019-től, lehetőséget adva a fiatal hölgyeknek, hogy olyan kihívásokban mérettessék meg magukat, amik nagyobb fizikai megterheléssel járnak, több odafigyelést, gyakorlást igényelnek és nehezebb körülmények között zajlanak. Az intézkedés csupán lehetőséget nyit arra, hogy azok a lányok, akik arra vágynak, felmérhessék tudásukat és erejüket, egy a számukra eddig biztosítottnál magasabb szinten.

Sok érvelés szerint ez az intézkedés egyben támadás is a klasszikus családmodell ellen, ám Carlson állítja, a 21. században nem lehet úgy értéket közvetíteni, hogy azzal kizárólag az egykeresős családmodellben élő házaspárokat szólítjuk meg. Véleménye szerint ez az intézkedés reakció arra a tendenciára, hogy ma már világszerte egyre inkább domináns jelenség, hogy mindkét szülő hozzájárul a család működéséhez. Nem utolsósorban, a BSA alapítása óta igencsak megnőtt az egyedülálló anyák és apák száma, akiknek csemetéit ugyancsak nem volna fair kihagyni a buliból.

Az újságíró szerint nem érdemes hőbörögni a döntésen, hiszen bármely olyan szervezet, ami képes rávenni több millió gyereket arra, hogy kimozduljon a TV elől a szabadba, vagy segítsen másokon, ahelyett, hogy SMS-ezne a tőle 4 méterre lévő haverjával, az egy fontos szervezet, amire mindig szükségünk lesz.

Szemlézte: Kiss Bíborka

komment
süti beállítások módosítása