2017. október 24. 12:01 - Danube Institute

Ausztrália erősíteni kapcsolatait a vitatott Kambodzsával

kambodzsa_ausztralia.jpg

Ausztrália megerősíti kapcsolatait Kambodzsával, ami egyre nagyobb nemzetközi viták kereszttüzében áll.

Ausztrália rendszeres magas fokú politikai kapcsolattartásról döntött Kambodzsával annak ellenére, hogy a nyugati világ több állama is bejelentette, újragondolnák az egyre autoriterebb módon működő délkelet-ázsiai országgal való kapcsolataikat. A megállapodást október 18.-án írták alá, az első találkozót a következő hónapra ígérték.

A kambodzsai ausztrál nagykövet szavai szerint a két ország megerősítené bilaterális kapcsolatait, Ausztrália fejlesztési programjait Kambodzsában, illetve nagyobb hangsúlyt kapna a katonai együttműködés, a biztonság és a rendészeti szervek kialakítása is. Tárgyalásaikon szó esne az emberi jogokról, a nemzetközi bűnözésről, illetve az illegális migráció kérdéseiről.

Ausztrália közeledése Kambodzsához más államok ellenkező irányú lépéseinek eredményeként is felfogható. Svéd diplomaták közleményei szerint a skandináv ország távolabb lavírozna az egyre kevésbé demokratikus országtól.

Kambodzsa jelenlegi miniszterelnöke, Hun Sen 32 éve vezeti az országot, és igyekszik minden erővel kordában tartani, eltüntetni az utóbbi időben igencsak feltörekvő ellenzékét. Svédország emberi jogi minisztere közölte, amennyiben a kambodzsai kormány feloszlatja az ellenzékét, a svéd kormány kénytelen lesz átgondolni diplomáciai kapcsolatait az országgal.

Egyenlőre nem érkezett nemzetközi reakció az ausztrál külpolitikai lépésre.

Szemlézte: Kiss Bíborka

komment
süti beállítások módosítása