2017. október 19. 11:01 - Danube Institute

Túlzsúfoltak az amerikai börtönök

bortonok.jpg

A Washington Post szerkesztősége szerint a jelenleg javasoltnál komolyabb lazításokra is szükség van a börtönök túlzsúfoltságának csökkentéséhez.

A szerkesztők szerint a büntetőjog reformjának sürgősségéről nincs vita a pártok között. A két éve beadott, ezt célzó törvényjavaslat azonban mégis megbukott a Szenátusban. A javaslatot most leporolták és a támogatói újra megpróbálják csökkenteni a börtönök zsúfoltságát.

A törvénymódosítás, amely alacsonyabb kötelező büntetést céloz az erőszakmentes droggal kapcsolatos bűncselekményekért és az ilyen ügyekben kiszabott börtönbüntetések csökkentésére is lehetőséget adnának a bíróságoknak, ráadásul több esetben lenne kiszabható a minimálisnál enyhébb büntetés.  Az erőszakmentes bűncselekményeknél a javaslat kilátásba helyezi a börtönbüntetés házi őrizettel felváltását is.

A szerkesztőség szerint azonban „a túl nagy számú börtönbüntetés nem fog megoldódni a droggal kapcsolatos bűncselekmények szövetségi büntetéseinek enyhítésével”. A foglyok nagy része ugyanis nem szövetségi börtönökben, hanem a tagállamok saját börtöneiben található, ráadásul ezekben a börtönökben sokkal nagyobb az erőszakos  bűncselekményekért bebörtönzöttek aránya. A javaslat ezért egy vizsgálóbizottság felállítását is javasolja az igazságszolgáltatás  szövetségi, tagállami és helyi szintjének vizsgálatára.

A korábbi és jelenlegi módosítás ellen foglalt állást Jeff Sessions akkori szenátor, jelenlegi főügyész, aki többször is támogatta, hogy az igazságszolgáltatás mindig a kiszabható legsúlyosabb büntetéssel „jutalmazza” a bűncselekményeket.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása