2017. október 11. 19:01 - Danube Institute

Felállhat az új kormány Új-Zélandon

uj_zeland1.jpg

Szó szerint éjjel-nappal folynak a koalíciós tárgyalások Új-Zélandon. A több oldalról érkező reménykedő hangok ellenére a Zöldek a Munkáspárttal fogtak össze. Ezzel a nacionalista Új-Zéland az Első (NZF) párt 9 képviselője döntheti el, hogy a Nemzeti Párt, vagy a Munkáspárt vezetésével lesz végül kormánya az országnak.

Vasárnap (magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradó éjjel) a Munkáspárt és a Nemzeti Párt is tárgyalt az NZF képviselőivel. Winston Peters, az NZF elnöke szerint sok mindennel végeztek aznap, de az ottani idő szerint hétfőn éjszakába nyúló tárgyalásokra lehet számítani. A Nemzeti Párt és a Munkáspárt vezetői szerint is hatékonyak voltak a találkozók.

Peters csütörtökre ígért választ arra, hogy csatlakozik-e koalíciós partnerként valamelyik oldalhoz és milyen formában teszi ezt. A párt összesen kilenc különböző forgatókönyvvel számol, amelyek mind különböző fokú együttműködést céloznak meg az új kormánnyal. Ezek közül a válasz szerinte meg is lesz a saját magának szabott csütörtöki határidőig.

Ennek hatalmas tétje van, hiszen jelenleg egyik oldal sincs abszolút többségben a parlamentben: a Nemzeti Párt 56, míg a Munkáspárt-Zöld koalíció 54 helyet tud magának a 120 fős törvényhozásban. Eddig 58-52 volt az arány a Nemzeti Párt javára, de a levélszavazatok összeszámolása egyenlített az erőviszonyokon, így mindkét oldalnak szűk, de stabil többsége lenne, amennyiben az NZF melléjük állna.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása