2017. október 10. 14:01 - Danube Institute

Theresa May vs. Boris Johnson: konszolidáció vagy kenyértörés?

boris_johnson_log.jpg

„Eltökélt ember vagyok, nem fogok meghátrálni” – nyilatkozta Theresa May miniszterelnök a Sunday Times-nak adott interjújában. Tisztcsere készülődik a Konzervatív Párton belül?

A konzervatív pártgyűlésen a miniszerelnök megnyitóbeszéde alatt egy Lee Nelson művésznevet használó komikus egy P45-formanyomtatványt lobogtatott May arcába az üzenettel: „Boristól”. A tréfával a Theresa May-Boris Johnson hatalmi belharcra reflektált, a P45 ugyanis a munkavállalók hivatalos felmondólapja. Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban meglehetősen feszültté vált a helyzet a külügyminiszter Johnson és a miniszterelnök May között, miután az előbbi két alkalommal is sarkosabb véleményt fogalmazott meg a Brexitet illetően, mint a May-féle hivatalos irányvonal.

A párt is megosztottá vált a kérdésben: egyesek Johnson hatalomátvételéről suttognak, mások nyíltan Johnson kirúgására szólították fel May-tA beszéd ezek után sem folytatódott túl fényesen, a váratlan akció után May köhögőrohamot kapott, produkciója meglehetősen kínosan végződött. „Kényelmetlen volt? Az biztos. Hosszú beszédet kellett mondanom kellemetlen körülmények között”. A Boris Johnsonra vonatkozó kérdések elől ezúttal nem tért ki: „Nem hátrálok meg a kihívások elől, és biztosra megyek abban, hogy a lehető legjobb emberek ülnek a kabinetben. Fantasztikus kabinetem van” – tette még hozzá. Ennek ellenére több forrás is úgy nyilatkozott, May-nek számolnia kell egy esetleges leváltással és pártvezetői választással.

Maga Johnson eközben igyekszik helyreállítani a „fegyelmezetlennek”, néhányak által egyenesen „diszlojálisnak” bélyegzett viselkedése nyomán keletkezett károkat. Egy WhatsApp alkalmazáson kiszivárgott beszélgetés tanulsága szerint Johnson a miniszterelnök teljes támogatására szólította fel a torykat, kiemelve, hogy „az embereknek elegük van ebből a halandzsából”.

A kínosan sikerült miniszterelnöki beszédnek nem csak Anglián, de Skócián belül is volt visszhangja, ami nem szerencsés a skótokkal történő Brexit-egyezkedés fényében. Nicola Sturgeon skót első miniszter szerint minden politikus szimpatizálna May-jel egy ilyen helyzetben, „ha nem egy gyenge miniszterelnökről lenne szó, aki egy mélyen megosztott párt felett elnököl”. A skót konzervatív vezető, Ruth Davidson ezzel szemben kiemelte, hogy bár volt néhány szerencsétlen malőr, de a miniszterelnök támogatottsága továbbra is erős. „Boris nagy elme és nagy figura a párton belül, és ha a miniszterelnök úgy hiszi, ő a legalkalmasabb személy a külügyminiszteri posztra, akkor a teljes támogatásomat élvezi”.

A két héttel ezelőtt Boris Johnson kirúgására felszólító, egykori miniszterelnök-helyettes Lord Heseltine szerint elkerülhetetlen a párton belüli tisztcsere, bár Johnsont a kispadra küldeni rendkívül veszélyes lenne félelmetes támogatottsága és párton belüli népszerűsége miatt. „A Brexit napjaink átfogó problémája, és rendkívül káros a Konzervatív Párt egységére nézve” – nyilatkozta a BBC-nek. Heseltine szerint a párton belül képtelenek dönteni róla, milyen személyiségű ember lenne megfelelő vezető – vagyis egyelőre nem merik bevállalni a sokszor megosztó és extrovertált Johnsont.

Ahhoz, hogy bizalmatlansági indítványt lehessen kezdeményezni Theresa May ellen, a 316 konzervatív képviselőből minimum 48 aláírására lenne szükség.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása