2017. október 06. 08:01 - Danube Institute

Trump szerint Puerto Rico lakói segíthetnének magukon

puerto_rico_1.jpg

Trump elnök twitter-hadjáratot indított San Juan polgármestere ellen, amiért az megkérdőjelezte a Puerto Ricónak nyújtott segítség hatékonyságát a Maria hurrikán okozta károk helyreállításában.

Trump rossz vezetőnek nevezte Carmen Yulín Cruz polgármestert és kijelentette, a szigetország lakói nem tesznek meg mindent otthonuk újjáépítésének érdekében.

Az elnök hozzátette, hogy Puerto Rico lakosságának nem csak a föderatív szervekre kellene támaszkodniuk. „Azt akarják, hogy csináljunk meg helyettük mindent, amikor ennek egy közösségi törekvésnek kéne lennie” – írta. Annak ellenére, hogy a Texast és Floridát sújtó katasztrófákra való reakcióját alapvetően pozitívan ítélte meg a közvélemény, számtalan éles kritika érte a Puerto Rico-i helyzet súlyosságának rendkívül lassú felmérése és a nem adekvát méretű segítségnyújtás miatt.

Erre adott válaszában Trump kifejtette, a kihívás más jellegű, mert Puerto Rico „egy vízzel körülvett sziget – nagy vízzel, óceán vízzel”.

A Puerto Rico-i mentéseket és újjáépítést amerikai részről jelenleg Jeffrey Buchanan altábornagy vezeti, aki pénteki közleményében további csapatokat és felszerelést kért Washingtontól. Miután Trump sértésnek vette Cruz segélykérését, a polgármester szombaton ezt nyilatkozta: „Hát ki vagyok én? Csak egy kis polgármester egy kis sziget fővárosából San Juanból. Egy három csillagos tábornok mondja épp a világnak, hogy nincs elég embere és eszköze, hogy megoldja a problémát.”

Szemlézte: Kiss Bíborka

komment
süti beállítások módosítása