2017. október 03. 11:01 - Danube Institute

Britként mennek a Brexit felé – May kész tárgyalni a skótokkal

brexit_1.jpg

Miután a skót kormányzat megvádolta az angolt azzal, hogy a Brexitet ürügyként felhasználva magukhoz ragadják a hatalmat, Theresa May miniszterelnök tárgyalni szeretne Nicola Sturgeon skót első miniszterrel.

„Tárgyalni fogok Nicola Sturgeonnal arról, hogyan tudjuk a lehető legjobb alkut kialakítani egész Nagy-Britannia részére” – jelentette ki a miniszterelnök a BBC Scotland-nek. A skót és angol miniszterek már egyeztettek egymással, és további tárgyalások várhatóak az októberben szerveződő Közös Miniszteriális Bizottság ülésén. Egyelőre nem tudni, hogy May és Sturgeon személyesen részt vesznek-e az eseményen, de annyit máris tudni, hogy a skót kormány részéről a Brexit-törvény mostani formájában „elfogadhatatlan” – ahogy Mike Russell Brexitért felelős skót miniszter fogalmazott.

A tétek jóval nagyobbak mint elsőre gondolnánk, ugyanis a Brexit-törvény nem egyszerűen Nagy-Britannia kilépését szabályozza, hanem azon szakpolitikai területekről is rendelkezni fog, amelyek egyelőre Brüsszel irányítása alatt állnak, de majd visszakerülnek állami hatáskörbe – mint például a mezőgazdaság és a halászat.

A Brexittel ezen területek irányítása közvetlenül az angol parlamenthez kerül vissza, és az már rajtuk múlik, hogy a visszaszerzett hatalomból pontosan mennyit osztanak vissza a skót és a welszi parlamenteknek. A Sturgeon és a Carwyn Jones wales-i első miniszter által vezetett kormányok szerint ez súlyosan sérti azt a hatalommegosztási egyezséget, aminek értelmében a kérdéses szakpolitikákat automatikusan vissza kellene kapniuk.

Ugyanakkor a skót kormányzaton belül is vannak optimistább hangok: David Mundrell skót államtitkár többször is „váratlan szerencseként” utalt a hatalmi ágak visszaosztására, de az angol kormányzat egyelőre adós a Holyrood-ra visszakerülő szakpolitikai ágak nevesítésével. May szignifikáns mennyiségű új területet említett, illetve érintőlegesen utalt a visszaosztás mögött álló logikai meggondolásra is: „ahol helyes, hogy felosszuk a hatalmat, ott felosztjuk; ahol ésszerű, hogy felosszuk a hatalmat, ott is”.

Ugyanakkor May és az angolok elsődleges célja nem titok: a belső piacot szeretnék egybentartani, lehetőség szerint közös szabályozás alatt. Szerintük mindez nem csupán az angolok, de ugyanúgy a skót polgárok és az ő munkahelyeik érdeke is.

Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása