2017. június 08. 13:01 - Danube Institute

Mi legyen a kurdokkal?

kurdok.jpg

Az Egyesült Államok elnöke májusban rábólintott a szíriai kurdok katonai megsegítésére, amely az Iszlám Állam de facto fővárosa, Rakka visszafoglalására irányuló katonai műveletek terén valósulna meg. Törökország – aki terrorista csoportként tekint a Szíriai Demokratikus Erőkre – azonban megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy a török haderő esetleges támadásokat indíthat a térségben az amerikai katonák ellen, ha a kurdok megsegítése ténylegesen megtörténik. A két NATO tagállam és az ISIS kiűzésének lehetséges következményeiről Daniel L. Davis fejti ki véleményét.

Dana White, a Pentagon szóvivője májusban nyilvánossá tett egy közleményt, miszerint Donald Trump felhatalmazta a Védelmi Minisztériumot a Szíriai Demokratikus Erők kurd csapatainak megsegítésére annak érdekében, hogy „tiszta győzelmet” arathassanak az Iszlám Állam felett Rakkában. Azonban sem a Fehér Ház, sem maga az elnök nem ismertette, hogy ez a lépés miképpen illeszkedne az amerikai stratégiába, és hogyan érintené a Törökországgal, mint NATO-szövetségessel kialakult feszült helyzetet.

Davis úgy véli, hogy a kurdok, mint a legjobban kiképzett szíriai fegyveres csoport katonai támogatásával az ISIS kiűzhető a de facto fővárosukból. A kielégítőnek tűnő eredmény azonban nem feltétlenül fogja szolgálni az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit. Donald Trump elhivatott az ISIS elleni küzdelemben, azonban a kirajzolódó stratégia kritikus lehet az Iszlám Állam elleni harcban.

Semmi kétség afelől, hogy a kurd harcosok a legnagyobb tapasztalattal bíró fegyveres csoportot alkotják Szíriában. Köztudott azonban az is, hogy a kurdok támogatását a lehető legtöbb eszközzel ellenzi a régió egyetlen NATO-tagja, azaz Törökország. Erdogan bízik abban, hogy „szövetségeseink mellettünk állnak, és nem a terrorista csoportokkal”. Ilnur Cevik, az elnök tanácsadója viszont konkrét fenyegetést fogalmazott meg, miszerint „ha az USA tovább folytatja ezt, akkor csapataink nem fognak tovább ügyelni az amerikaiakra…néhány rakéta eltalálhatja őket véletlenül”. Más szóval Törökország megfenyegette NATO-szövetségese katonáinak életét.

Felmerül azonban a kérdés, hogy miképpen alakul a kurd katonák sorsa, miután kiűzték a terroristákat Rakkából. Vajon Törökország megtámadja a kurdokat, ahogy már megtette korábban is ebben az évben? Az Egyesült Államok támogatását Rakka felszabadítása után is élvezni fogják a kurdok, csak éppen Törökország támadásai miatt? Több amerikai vezető tisztviselő szerint annyi bizonyos, hogy az ISIS területének felszámolása után a terrorcsoport még nagyobb veszélyt jelenthet az USA nemzetbiztonságára. James Comey korábbi FBI-igazgató szerint az ISIS területi állásainak felszabadítása után a Daesh harcosai tömegével hagyhatják el Szíriát és Irakot, és az úti céljuk Nyugat-Európa, Délkelet-Ázsia, valamint Észak-Afrika lehet. Ennek eredménye pedig az, hogy a legjobban képzett, harcedzett terroristák hagyják el korábbi országaikat. Davis úgy véli, hogy az elmúlt 16 évben Amerika megtanulta, hogy nem mindig az egyszerű út a legjobb.

Ali Soufan – aki korábban az FBI-nál dolgozott – azt nyilatkozta, hogy a 2001. szeptember 11-i eseményeket megelőzően néhány száz al-Kaida tag volt az Egyesült Államokban. Az ezt követő és jelenleg is tartó 16 évnyi harc azt eredményezte, hogy világszerte jelentek meg az al-Kaidához hűséges csoportok, mint a szomáliai al-Shabaab, vagy az al-Nusra Szíriában.

Ezek alapján könnyen megeshet, hogy az Egyesült Államok és Törökország kapcsolata megtörik, s miközben az Iszlám Államot kiűzik Rakkából, az az ISIS globális terjeszkedéséhez járulhat majd hozzá – véli Daniel L. Davis.

Szemlézte: Pastrovics Martin

komment
süti beállítások módosítása