2017. június 07. 13:01 - Danube Institute

Újrarendezik soraikat a kanadai konzervatívok

andrew_scheer.jpg

Andrew Scheer korábbi képviselőházi elnök személyében a kanadai Konzervatív Párt új pártelnököt választott. A Kanadában kormányzó liberálisok a Scheer-féle abortuszellenes és a melegjogokkal szembeni álláspontokkal támadja a konzervatívokat. A Konzervatív Párton belüli feszültséget és a liberálisok álláspontját Althia Raj és Joan Bryden, a Huffington Post Canada munkatársai ismertetik.

Május 29-én nagy ovációval hirdette ki Andrew Scheer győzelmét a Konzervatív Párt, azonban számos képviselő nemtetszését fejezte ki Scheer megválasztása után. Michael Chong konzervatív parlamenti képviselő a szénkibocsátás utáni adó kiszabását kívánja elérni, azonban Scheer korábban ennek elvetését szorgalmazta. Az eltérő környezetvédelmi álláspontokon alapuló közös munka felől érdeklődve Chong úgy válaszolt, hogy „én mindig is egy lojális konzervatív voltam, ugyanakkor mindig kiálltam azon elképzelésekért, amelyekben hittem” – idézi Althia Raj a konzervatívok Ontario tartománybéli parlamenti képviselőjét.

A liberálisok ezzel egyidejűleg egyenesen „szélsőségesnek” titulálták Andrew Scheert. Pablo Rodriguez képviselőházi tag szerint „a párt szociális konzervatív szárnya miatt nyert”, és a választás után kijelentette, hogy „ez egy verseny volt a szélsőjobboldali szociális konzervatívok és a szélsőjobboldali gazdasági konzervatívok között”. Scheer tábora azonban mindvégig azon volt, hogy a szociális konzervatívok támogatásának gyanúja ne merüljön fel.

Garnett Genius, a képviselőház tory tagja szerint Scheer nem csupán a szociális konzervatívoknak köszönheti győzelmét, hanem annak, hogy „képes volt előnyt szerezni az egész Konzervatív Pártban”. Scheer igyekszik növelni a távolságot közte és a szociális konzervatívok között, azonban Brad Trost – az elnökségért folyó verseny negyedik helyezettje – szerint minden eddiginél nagyobb a szociális konzervatív befolyás a pártban.

Joan Bryden, a Huffington Post újságírója szerint Scheer hozzáállásán nem látható komoly váltás a Harper-érához képest, azonban élvezi a párt támogatását, amely megkönnyíti őt a konzervatívok egységbe kovácsolásában.

Scheer korábban a melegházasság és a transzneműek jogainak szélesítése ellen szavazott, az abortusz elleni kezdeményezéseket pedig rendre támogatta a képviselőházban. Emellett kijelentette azt is, hogy a fejlődő országok abortuszprogramjait nem támogatná többé. A liberálisok szerint Scheer várhatóan fejtörést fog okozni a szexuális kisebbségeknek. Ezzel szemben Bardish Chagger kisvállalkozásokért felelős miniszter szerint Justin Trudeau „lefektette az alapokat azzal, hogy tavaly részt vett a Toronto Pride-on, elsőként a kanadai miniszterelnökök közül”.

A választási hétvégén Scheer diplomatikus válaszokat adott az effajta parádékon való részvételre irányuló kérdésekre. A liberálisok további kritikája, hogy Scheer valószínűleg vissza kívánja vonni a Trudeau-kormányzat középosztályt előnyben részesítő adópolitikáját. Megválasztását követően Andrew Scheer biztosította a kanadaiakat arról, hogy a csapata egységes, és 2019-ben a kanadai családokra helyezik a hangsúlyt – tette hozzá Althia Raj.

Szemlézte: Pastrovics Martin

komment
süti beállítások módosítása