2017. május 02. 12:01 - Danube Institute

Trump első 100 napja a mérlegen

mike_pence.jpg

Donald Trump elnökségének 100. napja április 29-re esett, a Business Insider cikke összegzi az elmúlt időszak mérlegét, összehasonlítva Barack Obama, ifjabbik George Bush és Bill Clinton teljesítményével.

Franklin D. Roosevelt többet tett elnökségének első 100 napján, mint bármelyik másik elnök előtte vagy utána. Roosevelt a nagy gazdasági világválság (1929-1933) ideje alatt lépett hatalomra, így új törvények és elnöki rendeletek sokaságára volt szükség a gazdaság stabilizálásához. Roosevelt tevékenysége az oka annak, amiért az emberek az elnökök első 100 napját élénk figyelemmel kísérik. Az elnökök ugyanis hivatalba lépésükkor rendelkeznek a legtöbb politikai tőkével, hogy napirendjüket megvalósítsák. Számos tanulmány rámutat arra is, hogy törvényhozás szempontjából ez a legproduktívabb időszak.

Az elnökök természetesen nem rendelkeznek teljes irányítással hivatali idejük felett, Ronald Reagant például meglőtték az első 100 napja alatt, így az utolsó hónapot kórházban töltötte. Ifjabbik George Bush első 100 napja idején Irak bombázása zajlott, Barack Obamának pedig egy szomáliai kalózok által elrabolt amerikai hajóskapitány kiszabadításával kellett foglalkoznia. Az időszak értékeléséhez meg szokták vizsgálni, az elnök mennyi rendeletet írt alá, mennyi törvény lépett hatályba, hogyan teljesít a gazdaság, hová utazott az államfő, milyen az elfogadottsága és – csak a móka kedvéért – milyen gyakran golfozott.

Kevesebb beszéd, több törvény

Az aláírt törvények száma csak egy adat, fontos azonban megvizsgálni azt is, hogy a jogszabályokat tartalmazó oldalak mennyi szót tartalmaznak, mivel ez alapján következtetni lehet arra, hogy milyen típusú törvényekről van szó és milyen hatásuk lehet. Ahol ugyanis több szó szerepel, azok általában új kormányprogram létrehozását jelentik, még a kevesebb szót tartalmazók általában programokat vagy szabályozásokat vonnak vissza.

Trump aláírt egy NASA-törvényt a Mars-expedícióról, illetve egy határozatot a kormány finanszírozásáról és a kényszerszünetek megelőzéséért. Az a törvény megbukott azonban, amelynek célja az Obamacare nevű egészségbiztosítási törvény hatályon kívülre helyezése és felváltása volt. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a törvényeket, amelyeket az elnökök aláírnak, nem ők írják, hanem a Kongresszus.

A végrehajtói hatalom intenzív használata

Trump szerint Obama visszaélt hatalmával, olyan sok elnöki rendeletet írt alá. Száz nap alatt Trump majdnem annyit szignózott, mint elődje átlagosan egy év alatt. Rendeleteinek többsége az Obama-éra szabályozásait, illetve környezetvédő intézkedéseit írta felül. Kutatók szerint az elnöki rendeletek számával mérhető, hogy az elnökök mennyire gyakorolják hatalmukat. Míg George Washington csupán 8 rendeletet bocsátott ki egész hivatali ideje alatt, Roosevelt 3700-at.

Közel teljes kormány

Habár Trump februárban még azért panaszkodott Twitteren, hogy a demokraták áskálódása miatt kormányában betöltetlen pozíciók vannak. A valóság azonban az, hogy kabinetje már több taggal rendelkezik, mint amennyi Bill Clintonnak volt az első 100 nap alatt.  A kormányzat 556 szenátusi jóváhagyást igénylő posztjából azonban 465-re Trump még senkit nem jelölt. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy amíg az elnök nem nevez ki saját embereit ezekre a pozíciókra, addig nem is lesz képes véghezvinni programját.

A legalacsonyabb népszerűségi index

Egy sikeres kampányt követően az elnökök általában magas népszerűséggel foglalják el hivatalukat, majd az érték az idők során apadni kezd. Az első 100 napot tekintve Trump rendelkezik a közelmúlt legrosszabb népszerűségi indexszel az Egyesült Államok elnökei közül. Közel hárommillió támogatót vesztett, amikor beutazási tilalmat rendelt el a muszlim-többségű országokból származó emberek ellen, illetve népszerűségének csökkenéshez hozzájárultak az átgondolatlan Twitter-posztjai is.  Népszerűségi indexe akkor kezdett némileg felfelé mozdulni, amikor a szíriai rakétatámadásról döntött, illetve az Egyesült Államok bevetette Afganisztánban a „Minden bombák anyját”.

Kedvező munkanélküliségi ráta

Az elnökök öröklik a gazdasági körülményeket, beleértve a munkanélküliségi rátát is. Clinton egy mérsékelt recesszió idején került hivatalba, míg Bush a ’90-es évek fellendülésekor. Obama ciklusa a nagy gazdasági világválság óta a legsúlyosabb krízis idején kezdődött. Amikor Trump elfoglalta az Ovális Irodát, addigra megkezdődött a gazdaság lassú helyreállása.  

Alacsony azok száma, akik munkanélküli segélyért folyamodtak

A munkaerőpiac állapotáról szintén sokat árul el az, hogy egy héten hányan jelentkeznek munkanélküli segélyért első alkalommal. Közgazdászok szerint a munkanélküliségi ráta és a segélyért először jelentkezők száma megmutatja azokat a gazdasági feltételeket és kihívásokat, amellyel az új elnöknek szembe kell nézni. Obama első 100 napja idején átlagosan hetente 640 000 fő jelentkezett segélyért, míg Trump hivatalba lépésének idejére ez a szám jelentősen csökkent, 250 000 főre.  

Üzleti élet

A 2016-os választásokat követően a részvények drasztikusan megemelkedtek, mivel a befektetők arra számítottak, hogy a következő kormány vállalkozásbarátabb politikát folytat és csökkenti az adókat. Trump hivatalba lépése óta is emelkedtek az értékpapírok, de jóval mérsékeltebben.

Nem volt külföldi úton

Az első 100 nap alatt Clinton egyszer utazott el, Bush kétszer, míg Obama kilenc országban járt. Trump mind ez idáig nem utazott az Egyesült Államokon kívülre. Májusban viszont Brüsszelbe megy egy NATO-csúcsra.

Sokkal több golf

Obama golfozási szokásain Trump előszeretettel köszörülte a nyelvét, azt állítva, hogy ha majd ő hivatalba lép, neki nem lesz ideje golfozni. Elnöksége óta azonban többet játszik, mint elődje – összesen tizenkilencszer vette kezébe az ütőt.

Szemlézte: Szalai Réka

komment
süti beállítások módosítása