2017. április 03. 08:01 - Danube Institute

Mi a helyzet Trump és az oroszok kapcsolatával?

trump_oroszok.jpg

A Trump-kormány kapcsolatát Oroszországgal továbbra is homály fedi. A Trump-adminisztráció tisztségviselőinek és tanácsadóinak orosz összeköttetéseiről heti rendszerességgel derülnek ki újabb részletek.

Továbbra is tisztázatlan, hogy Oroszország milyen mértékben befolyásolhatta az elnökválasztási kampányt és járulhatott hozzá Trump győzelméhez. Ez önmagában is megkérdőjelezi az Egyesült Államok elnökének függetlenségét, aki több alkalommal is szívélyesen nyilatkozott Vlagyimir Putyinról.

Michael Flynn, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója még idén februárban adta be lemondását, miután kiderült, hogy hiányosan számolt be az orosz nagykövettel való találkozójáról. Flynn mellett Trump volt kampányfőnöke, Paul Manafort és tanácsadója, Carter Page hosszú idők óta tartanak fenn üzleti kapcsolatokat Putyin elnökhöz közeli üzletemberekkel. Roger Stone, Trump informális tanácsadója szintén orosz kapcsolatokkal gazdagíthatta a kampányt.

Amióta az amerikai médiumok mélyebbre kezdtek ásni az elnököt körülvevő emberek lojalitását illetően, Trump megvált szakembereitől. Washingtoni szóbeszéd szerint viszont Trump is szoros kapcsolatban áll Putyinnal és Oroszország olyan információk birtokában van, amelyekkel zsarolhatná az Egyesült Államok elnökét. A pletykák nagy figyelmet kaptak, leginkább akkor, amikor amerikai hírszerzőtisztek berendelték Obamát és Trumpot kihallgatásra. Később kiderült, hogy a gyanút a brit hírszerzés egy volt ügynökének (sok esetben megalapozatlan) kutatómunkája során felépített dossziéjára alapozták.

Több hírszerző ügynökség szerint viszont Oroszország valóban befolyásolni igyekezett az elnökválasztás kimenetelét. Így kerülhettek nyilvánosságra Hillary Clinton levelezései és használtak bérkommentelőket, akik az internet különböző fórumain formálták az amerikai közvéleményt.

szenátusi vizsgálóbizottság előtt álló Michel Flynn viszont csábító ajánlattal állt elő, amely felfedhetné a Trump-kormány valódi kapcsolatát Oroszországgal. A volt nemzetbiztonsági tanácsadó tanúvallomást tenne bűnvádi eljárás alóli mentességért cserébe. Az ajánlat azt implikálja, hogy Flynn valóban értékes információk birtokában van, viszont konkrétumokról nem nyilatkozott.

Ha a kongresszus engedélyezi Flynn kérelmét, fény derülhet arra, hogy igazak-e a Trump-adminisztráció és Oroszország kapcsolatáról szóló pletykák és az elnökválasztás eredményét sérelmező csoportok összeesküvés-elméletei, vagyis, hogy valóban Oroszország irányítja háttérből az amerikai politikát.

Szemlézte: Daam Alexandra

komment
süti beállítások módosítása