2017. március 02. 08:01 - Danube Institute

Lehet elnök Mike Pence-ből?

mike_pence.jpg

Trump botrányai és politikai akciói miatt a vártnál korábban kerülhet beiktatásra az Egyesült Államok 45-ik elnöke. Trump elnöksége nem fog megélni 200 napot – véli Ronald L. Feinman a Newsweekben megjelent írásában.

Az amerikai politika konzervatív képviselői már régóta kritikus szemmel figyelik Trump Oroszországhoz való közeledését és szakítását a hagyományos külpolitikai irányvonallal. A nemrég felmerült gyanú, miszerint Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadót a puszta diplomáciai kapcsolatokon túlmutató kötelékek fűzik Vladimir Putyinhoz, megrengette Trump elnökségét. Flynn már Obama elnökségének utolsó hónapjaiban tárgyalásokat folytatott az orosz elnökkel az amerikai szankciók feloldásáról.

Külügyi szakértők is vészharangokat kongattak azon hírek hallatán, miszerint Trump az észak–koreai rakétateszttel kapcsolatos biztonságpolitikai ülést egy nyilvános étteremben tartotta meg. Ezen felül élesen bírálták, amikor udvariatlan módon megszakított egy telefonbeszélgetést az Egyesült Államok egyik legrégebbi szövetségesének számító Ausztrália miniszterelnökével.

Az amerikai elnök akkor is nagy port kavart, amikor nemzetközi nyilvánosság előtt megkérdőjelezte az „egy Kína elv” érvényességét. Szoros kapcsolatok kiépítésébe kezdett Tajvannal, viszont az emiatt ránehezedő nyomás hatására visszatért a korábban bevett külpolitikai irányhoz. Trump eddigi Közel-Kelet politikáját is bizonytalanság jellemezte. Az izraeli miniszterelnökkel való találkozása során nem tudott egyértelműen állást foglalni abban, hogy támogatná–e a kétállami megoldást vagy sem. Úgy tűnik, hogy az európai partnerekkel illetve a NATO tagállamaival való kapcsolatait sem szeretné szorosabbra fűzni.

Feinmann szerint Trump botrányokkal teli elnökségének ellenpólusaként viszont épp alelnöke, Mike Pence tűnik ki. Több alkalommal is nyilvánvalóvá vált, hogy Pence számára kellemetlen Trump politikai magatartása. Így például Flynn lemondása mögött sokak szerint az alelnök állt. Ez nem meglepő annak fényében, hogy az Egyesült Államok alelnöke egy magabiztos, keményvonalas republikánusként híresült el, aki 12 év képviselőházi tapasztalatot tud maga mögött.

Amikor Trump felkérte, hogy induljon az oldalán alelnökjelöltként a novemberi választáson, Pence támogatottsága mint Indiana állam kormányzója éppen a mélyponton volt. Konzervatív keresztény nézetei miatt már a kormányzói újraválasztása is veszélybe került. Bár karrierje alatt többször meg kellet küzdenie nehézségekkel, épp ez tette az alelnököt egy elszánt, az amerikai politikai játszmákban jártas politikussá.

Flynn ügyében az FBI vizsgálatot folytat, és nem zárható ki egy közjogi felelősségre vonási eljárás kezdeményezése sem Trump ellen. Ha ez megtörténik, nagy valószínűséggel nem számíthatunk az események olyan csendes lecsengésére mint Richard Nixon idején, aki még az impeachment eljárás lezárását megelőzően leköszönt elnökségéről.

Pence nem fogja tétlenül végignézni az Egyesült Államok elnökének politikai ámokfutását, és ha szükségesnek ítéli, alkotmányban foglalt joga szerint a kabinet többségével megfoszthatja Trumpot az elnökségtől és maga vehetné át az ügyvivő elnök szerepét – zárja cikkét Feinman.

Szemlézte: Daam Alexandra

komment
süti beállítások módosítása