2017. január 24. 11:12 - Danube Institute

Előkerült Írország újraegyesítése

irorszag_2.jpg

Gerry Adams az ír Sinn Féin párt vezetője arról beszélt szombaton Dublinban, hogy a Brexit Észak-Írország státuszát, valamint az ír-brit kapcsolatok alapjait lefektető belfasti egyezmény végét jelentheti. A brit kormány elutasította Adams kijelentéseit és kiemelték, hogy a határok változatlanok maradnak – számol be az Irish Times.

Gerry Adams, az ír Sinn Féin párt elnöke egy dublini konferencián a Brexit következményeként Írország újraegyesítésének lehetőségére tett utalásokat. Adams az Írországról szóló konferencián azt mondta, hogy a Brexit negatív hatással lehet Észak-Írországra.

„A brit kormányzat arra vonatkozó szándéka, hogy Északot kivigye az EU-ból, az emberek akarata ellenére, akik maradni akarnak, egy ellenséges megmozdulás. Nem csak egy keményhatár megvalósítása miatt a szigeten, de a Jó Péntek megállapodásra mért negatív hatások miatt is” – mondta az ír politikus.

Felidézte: Theresa May brit miniszterelnök megígérte, hogy Egyesült Királyságot kivezeti az Európai Bíróság joghatósága alól is, ami Adams szerint a nagypénteki megállapodás kulcsfontosságú emberi jogi elemeit áshatja alá.

A belfasti megállapodást 1999. nagypéntekén írták alá és ez határozta meg Észak-Írország máig fennálló státuszát. Az egyezség a térség békefolyamatainak döntő mozzanatát jelentette, ami a decentralizációval járó intézkedések, vagyis a helyi kormány és parlament létrehozása mellett Írország és az Egyesült Királyság kapcsolataira is kitért.

A brit kormány még aznap válaszolt egy közleményben. Az egyik kormányszóvivő elutasította Adams kijelentéseit, és kiemelte, hogy a kormány elkötelezett Észak-Írország stabilitásának fenntartásában. Hangsúlyozta, hogy a Brexit nem fogja érinteni a megállapodást és annak emberi jogi vonatkozásait sem. „Nem lesz visszatérés a múlt határvonalaihoz” – áll a közleményben.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása