2016. december 20. 12:40 - Danube Institute

Mitől lett Trump hirtelen ennyire konzervatív?

trump_konzervativ.jpg

Semmivel nem tartozik a régi gárdának, látja a bátor reformok lehetőségét, és tudja, hogy kik az ellenségei, miközben friss arcok, új gondolatok törnek maguknak utat – jellemzi Donald Trumpot John Fund a National Review-ban.

Óriási meglepetés John Fund szerint, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök mennyire konzervatív kabinetet válogatott össze. Pedig Trump nem ideológiai gondolkodó hírében áll, és 2009-ig regisztrált demokrata volt. A régi, liberálisabb Trump jeleit mutatja, hogy a Goldman Sachs nem-ideológus bankárjait jelölte ki a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Gazdasági Tanács pozícióiba.

Trump kizárta a kabinetjéből a Fund szerint mérsékeltebb jelölteket, így Mitt Romney-t, Rudy Giulianit és Chris Christie-t is. Helyettük keményvonalas konzervatívokat ültetett be a kormányába. Ed Feulner, Trump egyik tanácsadója, aki még Reagannek is dolgozott, úgy fogalmazott, hogy a mostani kormány még Reagan kabinetjénél is konzervatívabb.

Scott Pruitt korábban beperelte a Környezetvédelmi Ügynökséget, aminek élére most éppen őt választotta ki Trump. Betsy DeVos, akit az elnök az oktatásügy élére választott, a szabad iskolaválasztás híve. A munkaügyi miniszternek kijelölt Andrew Puzder minimálbér-ellenes. Ben Carlson, akit lakhatási és városfejlesztési miniszternek választott, felszólalt több állami lakásprogram ellen. Az egészségügy élére kiszemelt Tom Price pedig élesen kritizálja az Obamacare-t.

A liberálisok teljes rémülettel fogadták Trump kinevezett kormánytagjait. A Wall Street Journal-ben Puzdert „tyúkketrecbe szabadult rókának” nevezték, a New Jersey Advance szerint pedig Trump jelöltjei „raptorok, akiknek a nézetei ütköznek az amerikaiak többségével”.

„Akkor miért mozdult el Trump ilyen konzervatív irányba a megválasztása óta?” – teszi fel a kérdést Fund.

Először is, szerinte Trump a kampánya alatt sokat megértett a problémáiról és Obama elnökségének hibáiból. Rájött, hogy bátor reformokra van az országnak szüksége, amiket nem halogathat tovább.

Másodszor, a korábbi republikánus elnökjelöltek támogatásának hiánya a kampány során felszabadította Trumpot. Ezért a szokásos forgatókönyvvel ellentétben nem a republikánus elit tagjait neveznek ki vezető kormányzati pozíciókba. Friss arcok, új gondolatok törnek maguknak utat – idézi a szerző Trump egyik tanácsadóját.

Harmadszor, Hillary Clinton baloldali szövetségesei és az őket támogató média a támadásával letisztázta, hogy nem fognak békét kötni a Trump-csapattal. Az egyik tanácsadója szerint Trump észben fogja tartani, hogy kik az ellenségei és hogy csak az egyik fél győzhet.

„Az összes ismert hiányossága mellett Trump gyakran bizonyítja, hogy hatékony irányító tud lenni, amikor arra összpontosít, hogy elérje a célját” – állítja Fund. Hozzáteszi, hogy a demokraták és a baloldaliak pont ettől félnek.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása