2016. december 19. 11:28 - Danube Institute

Biztonságban van Ausztrália?

ausztral_navy.jpg

Kína rendelkezik a legnagyobb katonai, partőrségi és tengerészeti haderővel a térségben; miközben megfélemlíti a térségbeli országokat. Ausztráliának stratégiát kell váltania Peking dél-kínai-tengeri terjeszkedő politikájának feltartóztatása érdekében. 

Kínai fenyegetés

Egy nemrég publikált ausztrál-amerikai tanulmány szerint Peking Dél-kínai-tengeren folytatott terjeszkedő politikáját az Egyesült Államok és szövetségesei sikertelenül próbálják megállítani, és alternatív megoldási lehetőségeket vázol fel az új Trump-kormányzat számára, számol be az ABC News. Az elemzés szerint Kína rendelkezik a legnagyobb katonai, partőrségi és tengerészeti haderővel a térségben; miközben megfélemlíti a térségbeli országokat – és Washingtont.

Ross Babbage, az ausztrál védelmi minisztérium volt munkatársa vitatja, hogy az országnak keményebb fellépéssel kellene reagálnia a kínai (katonai) lépésekre. A professzor úgy látja, a térségben folytatott ausztrál politika egyre inkább megkérdőjelezhetőbbé válik. „A második világháború óta azt feltételeztük, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei ténylegesen ellenőrzésük alatt tartották a tengeri térségeket – félek, hogy már nem ez a helyzet”, nyilatkozta a szakértő.

A tanulmány többek között az USA és szövetségesei ellen viselt kínai pszichológiai hadviselésről is ír, melynek célja a „döntéshozó elitek akaraterejének aláásása”. Thomas Mahnken, az elemzést készítő think tank vezetője azt nyilatkozta, Ausztrália határozottan bebizonyította a cselekvésre való hajlandóságát, azonban hogy többet tegyen, az „egy nagyon erős jelzés volna Washington számára most, az új adminisztráció hivatalba lépésének idején”.

A Trump-kormányzat számára a lényeges kérdés az, hogyan tudja az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei, elsődlegesen Japán és Ausztrália, megakadályozni Peking terjeszkedését. Babbage ugyanakkor hozzáteszi, hogy a nyugat diplomáciai úton való a probléma-megközelítése hatástalannak bizonyult. „Az igazság az, hogy ennek a politikának nem volt jelentős hatása arra, amit a kínaiak csináltak.”

Fiatalkorúak fogva tartása: nincs több haladék

A Nemzetközösség és az ausztrál Északi Terület kormánya megegyezett a Királyi Bizottság (Royal Commission) által lefolytatott kivizsgálás négy hónappal történő meghosszabbításáról a gyermekek védelméről és fogva tartásáról az Északi területen. Az ABC News szerint () augusztus elsejére készül el a jelentés, illetve március végén a bizottság időközi jelentést fog közzétenni.

A bizottságot jogi, kulturális, adminisztratív és ügyintézési reformokkal kapcsolatos ajánlások elkészítésére kérték fel abból a célból, hogy megelőzzék a gyermekek és fiatalkorúak fogva tartása során alkalmazott nem megfelelő bánásmódot, illetve hogy milyen fejlesztéseket lehetne tenni az Északi terület gyermekvédelmi rendszerét illetően.

A tagállami kormány és a szövetségi főügyész közös nyilatkozatban kifejtették, hogy a bizottság munkájának kiemelkedő fontossága miatt, az Északi terület kormánya és a szövetségi kormány is megalapozottnak és helyénvalónak tarják a rövid hosszabbítás biztosítását. További időhosszabbítás nem lesz engedélyezve.

Szeptemberben a bizottság egyik tagja, Mick Gooda úgy nyilatkozott, nem lehetséges, hogy betartsák a megadott határidőt, és további haladék szükséges a megadott feladatok elvégzéséhez.

Szemlézte: Árpási Botond

komment
süti beállítások módosítása