2016. november 22. 18:40 - Danube Institute

Itt a Boris-Trump közeledés

boris_johnson_1_2.jpg

Boris Johnson brit külügyminiszter korábban nem tartotta az elnökségre alkalmasnak Donald Trumpot, ma viszont már pozitívan értékelte a republikánus jelölt győzelmét. Theresa May telefonon beszélt Trumppal, míg a UKIP-es Nigel Farage az első brit politikus, aki először találkozott a választások óta a következő amerikai elnökkel.

Habár Boris Johnson korábban többször elítélően szólt Trump kampányáról, most mégis optimistán nyilatkozott a megválasztott amerikai elnökről. A brit külügyminiszter arra bíztatta az embereket, hogy ne legyenek előítéletesek Trumppal szemben – számol be a BBC.

Johnson Trump megnyilvánulásairól korábban azt mondta, hogy elképesztő tudatlanságról árulkodnak. Decemberben a muszlimok kitiltásával kapcsolatosan Trumpról azt mondta, hogy „elment az esze”, ha azt tényleg jó ötletnek tartja és kijelentette, hogy „a terroristák játékát játssza, és azokét akik meg akarnak osztani minket”.

Trump azon kijelentésére, miszerint a brit rendőrök nem mernek London bizonyos részeire Johnson azt válaszolta, hogy „az egyetlen ok, amiért én nem megyek New York bizonyos részeire, az a kockázat, hogy találkozok Donald Trumppal”. Akkor azt is mondta Trumpról, hogy az „elképesztő tudatlansága” alkalmatlanná teszi az elnökségre.

A külügyminiszter Brüsszelben már türelemre intett és pozitív érzéseit fejezte ki Trump megválasztásával kapcsolatosan. Elmondta, hogy az emberek hallatták a hangjukat, amire oda kell figyelni. „Donald Trump, ahogyan azt korábban is mondtam, egy üzletkötő; és úgy gondolom, hogy ez jó lehet Nagy Britanniának és jó lehet Európának is” – jelentette ki.

Eközben Nigel Farage volt az első brit politikus, aki az elnökválasztás óta találkozott Trumppal az ingatlanmágnás toronyházában. A Downing Street elutasította a feltételezéseket, miszerint a UKIP-os politikusnak szerepet szánnának az amerikai elnökkel való kapcsolattartásban.

Theresa May miniszterelnök szóvivője kijelentette, hogy jól megalapozottak a csatornák az amerikai elnökkel. Elmondta, hogy a brit miniszterelnök „egy meleg hangvételű” telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása