2016. november 04. 08:01 - Danube Institute

Válaszol a kibertámadásokra Nagy-Britannia

cyberhadviseles_2.jpg

A brit pénzügyminiszter mutatta be Londonban az új brit Kiberbiztonsági Stratégiát. Közel kétmilliárd fontot költenek képzésre és az ország digitális infrastruktúrájának védelmére. Philip Hammond kiemelte, kulcsfontosságú, hogy az ország képes legyen válaszcsapások végrehajtására. A bejelentés előtt Oroszországot kiemelt kiberfenyegetésnek nevezte a brit Biztonsági Szolgálat.

Az Egyesült Királyság 1,9 milliárd fontot tervez költeni kibervédelemre – jelentette be Philip Hammond pénzügyminiszter. A BBC számolt be arról, hogy Londonban bemutatták a Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiát. A miniszter szerint „külföldi szereplők” az ország infrastruktúráját veszélyeztető stratégiákat dolgoznak ki. Az energiahálózat és a légiirányítás elleni sikeres támadásoknak súlyos, akár katonai következményei lehetnek.

Hammond hozzátette, a kiberbiztonságon az ország gazdaságának a jövője is múlik. Kiemelte, a technológiai vállalkozások számára akkor tud Nagy-Britannia a legjobb hely lenni, ha a digitális üzletnek biztonságosak a körülményei.

A tervezett költségvetés oktatásra és kibervédelmi szakértők képzésére is fordít forrásokat. A stratégia az online bűncselekményekre specializált rendőri egységek bővítését is irányozza. „Az azonosítás, követés és válaszcsapás képessége a legjobb elrettentő erő” – mondta Hammond.

A miniszter beszédét egy MI5 jelentés előzte meg, ami szerint Oroszország komoly kiberfenyegetést jelent az ország számára. Oroszország „az állami szerveinek és erőforrásainak teljes skáláját arra használja, hogy a külpolitikáját agresszív módszerekkel a határain túlra terjessze – beleértve a propagandát, kémkedést, felforgatást és kibertámadásokat” – nyilatkozta Andrew Parker, a Biztonsági Szolgálat (MI5) igazgatója. „Amíg valaki nem mutat fel bizonyítékokat, addig ezeket a kijelentéseket alaptalannak fogjuk tekinteni” – utasította el Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője a vádakat.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása