2016. október 17. 13:01 - Danube Institute

Mítosz a tökéletes kanadai egészségügy

egeszsegugy.jpeg

„Az csupán egy mítosz, hogy a kanadai egészségügy a világ legjobbja” – jelentette ki Jane Philpott kanadai egészségügyi miniszter még augusztusban a Kanadai Orvosi Szövetség ülésén, majd hozzátette: a kanadai egészségügyet át kell alakítani.

Philpott az új Egészségügyi Megegyezés lendületét kihasználva szeretne az egyébként szövetségi szinten működő rendszeren alapvető változtatásokat végrehajtani. Ezzel szemben a helyi kormányzatok a találkozó eredményéül a pénzügyi források kiterjesztésében reménykednek. Philpott elismeri, hogy vannak korlátai a szövetségi kormány képességeinek, de az egyes tartományok közötti fragmentáció mértékét mindenképpen csökkenteni kell. Emellett a hangsúlyt egyértelműen az alapvető ellátásra szeretné helyezni, a folyamattal pénzt spórolna és biztosítaná a kanadaiak alapvető egészségügyi ellátását.

A Liberális Párt új egészségügyi tervezetének egyik központi eleme a házi gondozás előtérbe helyezése. Ígéretük szerint a 4 éves ciklusuk alatt 3 milliárd kanadai dollárt fognak belefektetni. Fő érveik között az egy főre jutó ellátási különbözetet – kórházban 840 dollár/nap, otthoni ellátásban 55 dollár/nap , valamint a betegek otthonmaradási szándékát említették. A házi gondozás mellett szól, hogy a szociális egyenlőtlenségek alakulására is pozitív hatással lenne. Az őshonos népesség jelenleg rengeteg olyan problémával küzd, amelyek egészségügyi következményei vannak. Egy előadása során meglepő statisztikával állt elő Philpott: az inuit népesség körében 375-szöröse az esélye a tüdőgyulladásnak, mint a nem-őshonos kanadai népességnél.

Ugyanakkor akadnak kritikusai is a tervezetnek. Habár az egyes tartományok minisztereitől nem várható, hogy komolyan ellenállnának a megerősített, központi koordinációnak és az otthoni ellátásnak, azonban Jane Philpott mégis számíthat komoly ellenállásra. Az egyes tartományok ugyanis nem feltétlenül érdekeltek a szövetségi kormány merész változtatásainak végrehajtásában; mások talán támogatnák, azonban ellenállnak, ameddig a fiskális kérdésekben nem érnek el eredményeket. Quebec tartomány egészségügyi minisztere, Gaétan Barrette fenntartásainak adott hangot, amikor szeptemberben, a korábban említett konferencián az orvosi innovációkról beszélt. Véleménye szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy pénzügyileg sosem annyira kifizetődőek a reformok, mint ahogyan elképzelték őket.

Szemlézte: Molnár Gergő

komment
süti beállítások módosítása