2016. október 17. 08:30 - Danube Institute

Amikor álszent a britek külpolitikája

boris_johnson_1_1.jpg

„Boris Johnson külügyminiszterként a brit parlament alsóházában elmondott beszédében jogosan ítélte el Oroszország aleppói bombázását. Ezzel azonban fel is fedte az Egyesült Királyság hipokrita Közel-Kelet politikáját” – írja az Independentnek írt véleménycikkében Andrew Smith.

A múlt hónapban megfeneklett tűzszüneti tárgyalásokat követően folytatódott a szír kormány orosz támogatása, melynek azóta már több száz civil áldozata van. Miután tüntetésre szólította fel az embereket a londoni orosz nagykövetséghez, kijelentette, hogy teljes körű kivizsgálást akar a kórházak ellen elkövetett akciók ügyében, és meglebegtette a felelősök Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítását is.

Ez is lenne a helyes lépés, azonban a brit külügyminiszter nagyfokú következetlenségére lehet következtetni abból, ahogyan a jemeni polgárháborúba beavatkozó Szaúd-Arábia által vezetett koalíciót védelmezi ezzel szemben. Bizonyított tény, hogy a koalíció légicsapásai nagymértékű „járulékos károkkal” járnak, ami több száz civil halálát jelenti.

Éppen október 8-án hajtottak végre egy légi támadást egy, a Jemen fővárosában megrendezett temetésen. 155 halottal, és több mint 500 sérülttel járt a támadás, azonban Boris Johnson csupán egy tweetben reagált az incidensre, melyben nem is ítélte el a történteket. Ez az akció nem volt kifejezetten önálló eset. A szaúdi koalíció hadjáratának megkezdése óta vádolják a támadókat a civil célpontok szándékos megtámadásával, mégis, a vádak kivizsgálására az Egyesült Királyság szerint senki sem alkalmasabb magánál a szaúdi kormánynál. Annak ellenére, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Amnesty International és más szakértői szervezetek által is bizonyítottan számos humanitárius jogsértést követett már el a szaúdi rezsim köztük iskolák és kórházak bombázását, több ezer civil áldozatot hagyva maguk után  az Egyesült Királyság rendíthetetlenül kiáll véleménye mellett.

A helyzet érdekessége, hogy a következetlenség valójában a Szaúd-Arábiával való kapcsolat következetességéből fakad. Ahogyan arra 2015-ben az aktuális védelmi miniszter, Philip Hammond ígéretet is tett, az Egyesült Királyság valóban segítette a szaúdiakat minden esetleges akadállyal szemben, így került sor szaúdi katonák képzésére, a rezsim politikai támogatására, valamint 3,3 milliárd font értékű fegyverbiznisz lebonyolítására. „Amennyiben Johnson és kollégái a békére és az Egyesült Királyság világpolitikára való pozitív hatására törekednek, akkor véget kell vetniük a fegyverkereskedelem és Szaúd-Arábia jemeni hadjárata támogatásának, valamint az Egyesült Királyság úgynevezett szövetségesével szemben is ugyan azokat a mércéket kell állítani, mint más agresszorokkal szemben” – fejezi be gondolatmenetét Andrew Smith, a Campaign Against Arms Trade szóvivője.

Szemlézte: Molnár Gergő

komment
süti beállítások módosítása