2016. szeptember 25. 12:36 - Danube Institute

Vállalják a felelősséget a kanadai liberálisok

kanada_liberalisok.jpg

A kanadai ellenzék hosszú idő után, úgy látszik, fogást talált a liberális Trudeau-kabineten, amelynek állami alkalmazottak számára folyósított dollár tízezreket kell visszafizetnie az államkasszába.

Az egy éve hivatalban lévő liberális Trudeau-kormány népszerűsége még mindig magas, azonban a hét folyamán az ellenzék, úgy tűnik, gyenge pontjára tapintott rá a kabinetnek, miután nyilvánosságra került, hogy vezető kormányzati tisztviselők tanácsadóinak költözési kiadásaira az állam több mint egymillió kanadai dollárt folyósított. A héten a Konzervatívok az alsóházi ülés kérdések napirendi pontjánál intézett támadása határozta meg a parlamenti vita irányát.

Az alsóházban lefolyt ellenzéki támadásokra reagálva csütörtökön Gerald Butts főtitkár és Katie Telford kabinetfőnök közös nyilatkozatot tettek közzé a Facebookon. Ebben úgy fogalmaztak, hogy habár a „szabályok tiszták voltak és mi követtük azokat”, mindketten tudatában vannak, hogy ez nem mindig elegendő, így a kormány érdekeit és értékeit, így az „átláthatóságot és elszámoltathatóságot” szem előtt tartva „vállaljuk a teljes felelősséget”. Hozzátették, hogy a költözésre szánt költségekből 65 ezer kanadai dollárt fizetnek vissza.

Két további liberális vezető kormányzati alkalmazott döntött úgy, hogy 55 ezer kanadai dollárt fizetnek vissza. A Navdeep Bains fejlesztési miniszter alkalmazásában álló Elder Marques Ottawába költözésekor 103 ezer kanadai dollárt meghaladó anyagi támogatásban részesült, melyből körülbelül 22 ezer dollárt áll szándékában visszafizetni. A hasonló pozícióban lévő Julian Ovens, Stéphane Dion külügyminiszter hivatalvezetője 32 ezer dollárt fizet vissza.

A miniszterelnöki hivatal szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, a hivatalos visszafizetési-eljárás már folyamatban van. A kormány továbbá azzal védekezett, hogy a kiadások megfelelnek azoknak a régóta érvényben lévő szabályoknak, amelyek a közszolgák és tisztviselők áthelyezésére vonatkoznak. A kabinet ezen felül nyilvánosságra hozott olyan adatokat, melyek Stephen Harper konzervatív miniszterelnök kormányzása idején hasonló célra szánt pénzösszegek folyósításáról tanúskodnak: 2006 és 2015 között 325 ezer kanadai dollárt szántak az akkori kormányzat munkáját segítő tanácsadók és hivatalnokok költözési kiadásaira.

Szemlézte: Árpási Botond

komment
süti beállítások módosítása