2016. augusztus 02. 10:37 - Danube Institute

Miről beszél Ferenc pápa?

ferenc_papa_1.jpg

Nem érti Ferenc pápa iszlámmal és terrorizmussal kapcsolatos kijelentéseit Rod Dreher, az American Conservative szerzője. Azt sem tudja megérteni, miért beszél úgy, mint egy vulgármarxista, aki szerint csak az osztályharc és a gazdasági küzdelem hajtja a világot.

Ferenc pápa a minap arról beszélt: a terrorizmus oka nem az iszlám, hanem a nemzetközi gazdasági rendszer, ami a pénzt és nem a személyt állítja a középpontba; sőt, szerinte maga a pénz rendszere a terrorizmus az emberiséggel szemben. Ferenc arról is beszélt: ha a muszlim erőszakról beszélnek, akkor beszélni kell a katolikus erőszakról is; az Iszlám Állam pedig szerinte egy kis fundamentalista csoport, nem az iszlám képviselője. A pápa úgy látja: nem csak késsel, hanem beszéddel is lehet gyilkolni.

Rod Dreher, az American Conservative szerzője kemény szavakkal kritizálja Ferenc pápa kijelentéseit. „Ez nem csak hülyeség, hanem sértő is.” Szerinte őrült dolog párhuzamba állítani egy katolikusnak keresztelt olasz gyilkost a keresztényeket és elhajlókat a hitük nevében gyilkoló muszlim terroristákkal. Dreher emlékeztet: a muszlim, a keresztény és más társadalmakban is vannak olyan férfiak, akik verik a feleségüket, akik csalnak − mivel mind emberi lények.

De itt az a téma, hogy muszlimok a vallásuk nevében ölnek meg papokat az oltárnál, kényszerítenek nem muszlim lányokat szexrabszolgaságra és követnek el számtalan barbár tettet szerte a világban. Lehet azt mondani, hogy ez az iszlám kicsavart értelmezése de nem lehet azt mondani, hogy egy megkeresztelt ember gyilkosságának és egy Allah nevében elkövetett terrortámadásnak ugyanaz a motivációja. „Az Iszlám Állam és támogatóinak terrorcselekményeit nyíltan az iszlám nevében követik el, a vallásuk saját értelmezése motiválja őket.”

Rod Dreher szerint felkavaró, hogy a pápa nem érti ezt, vagy hogy csak diplomáciailag korrektül akar beszélni.

Dreher a nemzetközi gazdaság és pénzrendszer kárhoztatását sem tudja értelmezni. A világ szerint tele van szegény emberekkel közöttük muszlimokkal is −, akik nem mészárolnak le papokat, nem lövöldöznek éjszakai klubokban, nem hajtanak bele kamionnal tömegbe. Nem a szegénység az egyetlen ok, ami miatt radikális iszlamista lesz valakiből. Sőt, a stabil középosztályból is csatlakoznak terrorista csoportokhoz emberek.

Rod Dreher nem érti, mit tesz Ferenc pápa. Furcsának találja, hogy egy világvallás vezetője tagadja azt, hogy a vallás ereje motiválhatja az emberek viselkedését. Úgy beszél, mint egy vulgármarxista, aki szerint csak az osztályharc és a gazdasági küzdelem hajtja a világot. „Egy olyan korban, amikor erős, realista vallási vezetésre van szükség az iszlamista terrorral való szembenézésre, Ferenc pápa agyalágyult, liberális nonszensszel válaszol” − szól Dreher kemény kritikája.

RG

komment
süti beállítások módosítása