2016. június 03. 13:01 - Danube Institute

Már Nagy-Britanniába is átkelnek a migránsok

dover.jpg

Megoszthatja az EU-pártiakat Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezető nyilatkozata az Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről tett nyilatkozata, amely az utolsó pillanatokban átrendezheti az erőviszonyokat. Mindeközben fokozódik a menekültválság a La Manche-csatornánál: a migránsok a tengeren próbálnak átkelni.

Corbyn a TTIP ellen

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt (Labour) vezetője napokban tett nyilatkozata az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásáról megoszthatja a Brexit ellen kampányolók táborát. A Politico szerint a munkáspárti vezér azt mondta, megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy megakadályozza a TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partenrship) életbe lépését, amennyiben megválasztják miniszterelnöknek. A politikus hozzátette, célja eléréséhez a tory párt tagjaival, illetőleg a skót nacionalistákkal is hajlandó együttműködni a parlamentben.

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt az Egyesült Királyságban főként a baloldali politikai erők támadják, mert úgy vélik, hogy az állam által finanszírozott nemzeti egészségügyi ellátórendszert alapjaiban ásná alá az egyezmény nyomán megjelenő magán-egészségügyi szféra. Corbyn egyébként a munkáspárti képviselők körében is bizonytalanságot keltett azzal, hogy visszautasított egy televíziós vitát Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről, mondván, hogy „nem osztozik egy téren a Konzervatív párt tagjaival.”

Barack Obama amerikai elnök áprilisi londoni látogatásán azt mondta, „Nagy-Britanniának vissza kell állnia a sor végére” a jövőbeni kereskedelmi tárgyalásokhoz, ha kilép az európai integrációból. Az Unióból való kilépést ellenzők tábora úgy vélekedett ezt követően, Obama kijelentése bizonyítja, hogy a brit gazdaság a kilépés esetén hosszú ideig nem bírna talpra állni. A munkáspárti vezető azonban ezt a konszenzust áshatja alá, vélekednek egyes képviselők.

Azonban Corbyn úgy látja, ez a lépés elengedhetetlen annak érdekében, hogy a dolgozókat a júniusi referendumon a Labour maga mögött tudhassa, hiszen a pártvezető vélekedése szerint ennek a társadalmi rétegnek a tagjai körében egyre inkább növekszik az elégedetlenség a globalizációval, a multinacionális vállalatokkal szemben.

A TTIP-vel kapcsolatos fejtegetései nyomán Corbyn a Konzervatív Párt elleni újabb frontvonalat is megnyitott. „Egy kilépés melletti szavazat egyúttal egy konzervatív kormány számára tett felhatalmazás lenne, hogy az megtárgyalja Nagy-Britannia kilépését. Bármi, amit eddig kormányként tettek, annyit bizonyít, hogy nem támaszkodhatunk rájuk a munkához való jog megvédése tekintetében.”

Több erőforrásra van szükség

A menekültválság újabb fejezeteként értékelhető, hogy a migránsok már nem csak az Égei-tengeren, illetve Földközi-tengeren próbálnak (újra) átkelni, hanem a keskeny, ám minden bizonnyal veszélyes útnak számító La Manche-csatornán is. Erre, illetve ennek jövőbeni veszélyeire hívta fel a figyelmet a brit partőrség egy volt tisztviselője.

John Vine szerint ugyanakkora esély van arra, hogy a migránsok belefulladnak a vízbe, mintha a Földközi-tengeren próbálnának meg átkelni. Ezért Vine úgy látja, több anyagi és más erőforrásokra lenne szükség, hogy megmentsék azok életét, akik Franciaországból próbálnak meg az Egyesült Királyságba átkelni.

Vasárnap a brit parti őrség 20 migránst mentett ki a tengerből, ám nem kizárt, hogy történtek már olyan tragédiák, amikor a vízi mentők nem tudtak odaérni. Vine szerint „amennyiben ez valami újnak a kezdete, akkor mindenképpen biztosítani kell a szükséges erőforrásokat”.

A menekültválság kezelésének kérdése túlmutat az utóbbi hónapok brit (és európai) politikát meghatározó Brexit-kampányon, hiszen az Egyesült Királyság uniós kilépésétől függetlenül a hasonló, tengeren való átkeléseket más módon kell megelőzni. Kérdéses, hogy a brit kormány, valamint Brüsszel meg tudja-e előzni ezt az „újfajta” problémát és tudja-e biztosítani a szükséges erőforrásokat a helyzet kezeléséhez.

Szemlézte: Árpási Botond

komment
süti beállítások módosítása