2016. május 25. 09:58 - Danube Institute

Tasmania az ausztrál gazdaság új csillaga

tasmania.jpg

Két eltérő teljesítményű és szerkezetű gazdaság képe rajzolódik ki Ausztráliában a legfrissebb statisztikai adatokból. Nagy meglepetésre idén Tasmaniának is sikerült a legjobban teljesítő régiók közé kerülnie. A kontinensnyi ország északi részét a héten nagy erejű földrengés rázta meg, amely nem követelt emberéleteket. A politikai vitákban eközben előkerült a közelgő választások új kampánytémája, az idegen országokba folyósított segélyek kérdése is. Új-Zélandon egyre erősebb a helyi valuta, miközben környezetvédő csoportok pedig próbálják ellehetetleníteni az ország halexportját. Hírszemlénk Ausztráliából és Új-Zélandról.

Tasmania az új csillag

Az ausztrál gazdaságról publikált legfrissebb statisztikai adatok ráerősítenek arra a régóta szokványosnak tekinthető képre, hogy Új-Dél-Wales és Victoria tartományok gazdasági teljesítménye jóval erősebb az ország többi, hagyományosan erőforráskitermelő gazdálkodású részeitől. Az új adatok ugyanakkor egy meglepetést is magukban hordoznak: Tasmania szigetének gazdasági átalakulása mára a makrogazdasági mutatók tekintetében is tetten érhető. A szigetnek mára alacsonyabb a munkanélküliségi rátája, jobban nő a beruházási és fogyasztási szint és gyorsabban növeli exportját is a hagyományosan referenciának számító Queenslandnél és Dél-Ausztráliánál. Az elemzők a siker mögött álló pozitív folyamatok közé sorolják a turizmus fellendülését és a kontinentális Ausztráliával való összeköttetések erősödését is. Fontos ugyanakkor, hogy a gyors növekedés egyik hajtóereje egyszerűen az, hogy Tasmania az ország egyik legelmaradottabb területeként meglehetősen alacsonyról indult.

Ausztráliában meglepőnek számító erejű, 5.9-es magnitúdójú földrengés csapott be szombaton Észak-Ausztrália sivatagos területén. Az Északi Tartomány rendőrségi szuperintendánsa, Angela Stringer úgy nyilatkozott: a természeti csapás a sivatag közepét érintette, távol minden emberi közösségtől és lakott területtől. Egyelőre nincs hír arról, hogy a földrengés balesetet vagy áldozatokat követelt volna.

A közelgő ausztrál választások egyik, bár nem feltétlenül központi kampányügye lehet a külföldi országok számára folyósított segélyek kérdése. A jelenleg kormányzó nemzeti-liberális koalíció 222 millió dollárral vágta meg az erre szánt állami kereteket − az ellenzéki Munkáspárt ugyanakkor ennek visszaállításával kampányol. Az ügyben a jótékonysági és nonprofit szervezetek lobbija is megjelenik, amelyek a támogatások elosztásának megszervezésében is érdekeltek lehetnek.

Új-Zéland dollárja erősödik

Egyre erősebb az új-zélandi dollár. A szigetország devizájának ezen a héten is túlteljesítette tízből nyolc G10 gazdaság árfolyamait (egyedül az amerikai dollár és az angol font ellenében vesztett értékéből). Az új-zélandi dollár ráadásul a termékárakkal szemben is erősödik. A makrogazdasági fejlemények okaként a legtöbb elemző az ország munkaerőpiacának kedvező stabilan magas bevándorlási szintet jelöli meg.

Környezetvédő aktivisták igyekeznek nyomást gyakorolni a McDonald's-ra ezért, hogy a globális étteremlánc ne az új-zélandi vizekről származó hoki halból készítse halas szendvicseit. A tiltakozás oka az, hogy a környezetvédők szerint delfineket veszélyeztet, másrészt nemrégiben nyilvánosságra hoztak egy 2013-as kormányzati jelentést is, amelyben az új-zélandi halászhajók illegális, egészséges halpopulációkat elpusztító magatartásáról számolnak be. Az aktivisták szerint egyébként az új-zélandi hal hanyagolása a McDonald's számára nem költséget, hanem márkaépítési lehetőséget jelent.

Szemlézte: Zulik Ákos

komment
süti beállítások módosítása