2016. május 24. 08:01 - Danube Institute

Még mindig rendezetlen Puerto Rico helyzete

puerto_rico.jpg

Az USA 1898-ban, a spanyol-amerikai háborúban foglalta el Puerto Ricót, majd a háborút lezáró párizsi szerződés értelmében Guamot és a Fülöp-szigeteket is megkapta. A területek a mai napig az Egyesült Államok ellenőrzése alatt állnak, olyan formában, amely nehezen egyeztethető össze az ország alkotmányába foglalt liberális eszményekkel. Egy új, PROMESA nevű törvényjavaslat most visszaállítaná Puerto Rico lakóinak megnyirbált önrendelkezési jogának egy részét, hogy megoldhassák egyre súlyosabb gazdasági válságukat.

Puerto Rico nem amerikai állam, de nem is független ország: a szövetségi kormány közvetlenül irányítja, ami a két lehetőség hátrányait egyesíti az előnyök nélkül. Lakói amerikai állampolgárok, de nem szavazhatnak az elnökválasztásokon és helyi képviselőik sem szólhatnak bele szövetségi ügyekbe, pusztán a kongresszus által delegált hatalmat gyakorolják. Bár a lakosság már több referendumban, utoljára 2012-ben jelezte, hogy elégedetlen a helyzettel, Puerto Rico státuszában 1952 óta nem történt változás.

A PROMESA nem tisztázná Puerto Rico státuszát azonban tartalmaz néhány fontos engedményt. Jelenleg a területnek még az éves költségvetés rendezése előtt vissza kell fizetnie államadósságának aktuális részletét az USA felé, ami ellehetetleníti bármiféle költségvetési hiány vagy váratlan költekezés (mint például a Zika-járvány elleni védekezés) kezelését. A PROMESA elsősorban ezt a kitételt szüntetné meg, hogy az ország további kölcsönök felvételével kilábalhasson a gazdasági válságból.

A javaslat tartalmaz néhány célzott intézkedést is, mint a fiatalkorúak minimálbérének csökkentése a munkahelyteremtés érdekében. Ez rövid távon bizonyára hasznos lesz Puerto Ricónak, azonban azt mutatja, hogy a szövetségi kormánynak egyelőre nem áll szándékában kibővíteni a lakosok önrendelkezési jogát. Ez érthető is, hiszen a puerto ricóiak nem tudnak politikai nyomást gyakorolni a szövetségi kormányra, az USA teljes jogú polgárai pedig nem igazán ismerik a térség helyzetét. Ezen azonban akár a törvényjavaslat is változtathat, ha kellő médiavisszhangot kap, így kis szerencsével az igazi változás előjele is lehet.

Szemlézte: Daniel Corsano

komment
süti beállítások módosítása