2016. május 10. 10:25 - Danube Institute

Egyezkedik Trump és a republikánus elit

ryan_trump.jpg

Már nem kétséges, hogy Donald Trump lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje az őszi amerikai elnökválasztáson. Nem egyértelmű még ugyanakkor, hogy a jelölt élvezni fogja-e a saját pártja támogatását. A republikánus politikusok és értelmiségiek egy része biztosan nem kooperál Trumppal és a többiek támogatása is a következő napok és hetek alkudozásán múlik.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a mágnással kapcsolatban számos kétséget és kritikát felvető Paul Ryan szövetségi képviselőházi elnökkel sikerül-e megegyezni. Eközben Trump már azt a bizottságot is megalakította, amely megszervezi a Trump esetleges megválasztása esetén felállítandó kormányzatot.

A republikánus pártelit egyik legerősebb politikusa ma Paul Ryan, aki tavaly nyár óta a kongresszus szóvivőjének szerepét tölti be, 2012-ben pedig Mitt Romney alelnökjelöltjeként indult az elnökválasztáson is. A politikus az elmúlt héten egyértelművé tette: nem zárkózik el ugyan véglegesen Donald Trump elnökjelölti kampányának támogatásától, de a támogatásról csak a konzervatív szakpolitikai megoldások garantálása esetén eshet szó. Trump és Ryan eddig sem feltétlenül egymás nagyrabecsülését kommunikálta az amerikai sajtóban, ezt követően azonban végképp kiéleződni látszanak a feszültségek.

Ryan ezért hétfőn megígérte: lemond az országos Republikánus Párt titkári posztjáról akkor, ha Trump erre fogja kérni. Többek között ez lehet a tétje a két politikus csütörtöki találkozójának, amelyen megpróbálnak dűlőre jutni és mindkét fél számára elfogadható programot kialakítani a Republikánus Párt egységének fenntartása érdekében. Amennyiben ez nem történik, Ryan szerint annak is fennáll a kockázata, hogy egy független jelölt indulása miatt kerüljön veszélybe a jobboldal számára a Fehér Ház megszerzése és a kongresszusi többség megtartása.

Donald Trump eközben azt is bejelentette, hogy az őt már februárban támogató volt elnökjelölt, Chris Christie fogja vezetni a Fehér Ház átvételét megszervező munkacsoportot. Ezzel lényegében a New Jersey-i szenátor felel a mágnás győzelme esetén felállítandó Trump-kormányzatért. Az elnökjelölt kampánya által kiadott sajtóközlemény szerint e munkacsoport felállítása egy azok közül a lépések közül, amelyekkel Hillary Clinton vagy bárki más demokrata jelölt legyőzésére készülnek. Trump egyúttal „különösen nagy tudásúnak és lojálisnak” nevezte a bizottságot vezető kormányzót. Christie erre reagálva közölte: „megtisztel Trump úr belém helyezett bizalma és elsőosztályú csapatot készülök összeállítani a megválasztott elnök és a nemzet szolgálata érdekében”.

Zulik Ákos

komment
süti beállítások módosítása