2016. május 02. 14:01 - Danube Institute

Szaúdi-amerikai tengely a terrorizmus ellen

szaudi.jpg

Az Iszlám Állam és az Al Kaida sikerének titka a rengeteg pénz, amely ellenőrizhetetlen útvonalakon áramlik hozzájuk magánszemélyektől. Szaúd-Arábia és az USA fontos szövetségesek ezen pénzforrások felszámolásában – írja Nail Al-Jubeir a Politicónak.

A két ország legújabb közös akciójában, március 31-én Szaúd-Arábia hivatalosan terroristának nyilvánított négy Pakisztánban tevékenykedő személyt és két szervezetet, amelyek az al-Kaida és a Lashkar-e-Taiba (Pakisztán egyik legharciasabb terrorszervezete) számára toboroztak tagokat és indítottak hadműveleteket, az USA pedig lefagyasztotta a számláikat. Az egyik személy pénzt, fegyvereket és robbanószereket szállított az Afganisztánban az Egyesült Államok ellen harcoló táliboknak.

Al-Jubeir szerint a pénzforrások felfedése az egyik legnehezebb és legfontosabb része a terror elleni harcnak, és a régióban egyedül Szaúd-Arábia rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel. Az ország 2004 óta dolgozik együtt az amerikai pénzügyminisztériummal és az FBI-jal. Az Iszlám Államnak már 17 fontos közvetlen támogatóját sikerült azonosítaniuk. Sikerrel buktattak le olyan csoportokat is, mint a jótékonysági szervezetnek álcázott Al-Furqan és az Osama bin Ladenhez kapcsolódó Al-Haramain Iszlám Alapítvány.

Többen vádolták Szaúd-Arábiát is radikális iszlamisták pénzelésével és támogatásával, de Al-Jubeir szerint ennek ellenkezőjét bizonyítja az Egyesült Államokkal folytatott közös munka sikere, melynek keretei között több új pénzmosás-ellenes törvényt hoztak az elmúlt években, a világ egyik legszigorúbb pénzügyi rendszerét alakítva ki. A jótékonysági szervezeteknek átlátható számlákkal kell dolgozniuk és pénzt csak a kormány által engedélyezett helyekre küldhetnek. Emellett több mint egy évtizede tilos pénzt gyűjteni mecsetekben és közterületeken. A nyomozók és bírók is különleges képzést kapnak, hogy könnyebben felismerjék a terroristák által használt pénzmosási és kommunikációs technikákat. Úgy látszik, Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam vezetője is hatásosnak látja Szaúd-Arábia lépéseit, hiszen legfőbb ellenfelének nevezte az országot.

Daniel Corsano

komment
süti beállítások módosítása