2016. május 02. 08:14 - Danube Institute

Antiszemitizmus-vádak rombolják a brit Munkáspártot

naz_shah_1.jpg

Naz Shah

Egy héttel a brit önkormányzati választások előtt antiszemita megszólalásaik miatt függesztették fel Naz Shah és Ken Livingstone munkáspárti képviselőket. Az utóbbi szerint a párt jobboldala igyekszik eltávolítani a Jeremy Corbyn jelenlegi pártelnök körüli politikusokat.

Az egész Shah Facebook-bejegyzésével kezdődött: „Megoldás az Izrael-Palesztina konfliktusra. Költözzenek az Egyesült Államokba… Olcsóbb lenne, mint három év védelmi költségvetése”. David Cameron miniszterelnök és a sajtó nyomására Corbyn végül felfüggesztette a képviselőt. Shah bocsánatot kért, amikor vizsgálat indult ellene és azt mondta, a poszt nem fejezi ki valós álláspontját − de ez talán hitelesebb lett volna, ha politikai nyomás nélkül, rögtön a bejegyzés után történik.

Ken Livingstone azzal igyekezett Shah védelmére kelni, hogy Izrael állam kritikáját gyakran összekeverik az antiszemitizmussal, majd hozzátette, hogy „amikor Hitler választást nyert 1932-ben, még vissza akarta küldeni a zsidókat Izraelbe. Támogatta a cionizmust”. Később kiállt nyilatkozata mellett és azt mondta, a párt Blair-hű jobboldala akarja egy színjátékkal eltávolítani a Corbyn mellett állókat. Végül Sadiq Khan, a Munkáspárt londoni polgármesterjelöltje és több magas rangú tag kérésére őt is felfüggesztették.

Nem valószínű, hogy Shah vagy Livingstone titokban szélsőjobboldali eszméket dédelgetne, de láthatóan fogalmuk sincs Izrael, a cionizmus, az antiszemitizmus és az izraeli-palesztin konfliktus történetéről. Ilyen gőgös tájékozatlanságot mutatni korunk megkerülhetetlen politikai kérdéseiben pedig bármilyen közszereplőnek szégyen, de egy politikusnak szakmai öngyilkosság. Corbyn vizsgálóbizottságot állít fel, hogy kiszűrje az antiszemitizmust a Munkáspártból, Khan pedig arra figyelmeztet, hogy az ügy valószínűleg már most rontotta a választási esélyeit.

Daniel Corsano

komment
süti beállítások módosítása