2016. április 12. 14:01 - Danube Institute

Kisebbségi kormány alakulhat Írországban

irorszag_1.jpg

Hetek óta az első jelentős tárgyalásokra került sor a hétvégén Írországban a Fine Gael és a Fianna Fáil között. Úgy tűnik, kisebbségi kormányt alakíthat Enda Kenny, és terveihez minden oldalt sikerül kompromisszumokkal meggyőznie. Az ország bizakodóan tekint a hét politikai eseményeire, aminek eredményeként megszülethet a végleges megállapodás a kormányalakításról.

Kisebbségi kormány

A február végi választások óta az első érdemi tárgyalásokra került sor a hétvégén a választásokon legnagyobb támogatást szerzett pártok, a Fine Gael és a Fianna Fáil között. A kisebbségi kormányalakításra vonatkozó elképzeléseket a két párt vezető tisztségviselői szombaton kezdték el tárgyalni, és a vasárnap reggel közzétett nyilatkozataikból az derül ki, hogy a héten tovább folytatják az egyeztetéseket.

Ezek a lépések azt a felismerést bizonyítják, hogy egyik párt sem tartja járható útnak a nagykoalíció alakítását, miután a Fianna Fáil nyíltan elutasította a Fine Gael erre vonatkozó elképzeléseit. A törvényhozás (Dáil) csütörtöki ülésére nem biztos, hogy lezárulnak a tárgyalások. A mintegy tizenöt független képviselő, aki részt vett a hétvégi egyeztetéseken, egyelőre úgy tűnik, a két nagy párt megállapodásának függvényében alakítja majd ki álláspontját a kisebbségi kormányban való részvételre.

„Elkötelezett és felelősségteljes”

Vasárnap Miichéal Martin Newcastle-ben a Liam Lynch, az IRA egyik vezetőjének tiszteletére megrendezett állami megemlékezésen mondott beszédet. A Fianna Fáil elnöke úgy nyilatkozott, pártja elkötelezett, hogy felelősségteljesen támogasson egy, a Dáilban megalakuló kisebbségi kormányt. Hozzátette, a törvényhozás reformja folyamatban van Ceann Comhairle Sean Fearghail házelnöksége alatt, és jelentős változást vár a Dáil működésétől. Mattie McGrath független képviselő üdvözölte az FF elnökét, aki egyike annak a „vidéki ötösnek”, akik részt vesznek két párt kormányalakításról szóló tárgyalásain.

Martin beszédében többek között azt emelte ki, hogy a „demokrácia változóban van, a parlamentáris rendszerünk természete változik”, így a kisebbségi kormányt is ennek szellemében kell létrehozni.

Frances Fitzgerald, a Fine Gael képviselője (TD) és igazságügyi miniszter nyilatkozatában azt mondta, lehetségesnek tartja, hogy pártja és az FF a Dáil csütörtöki ülésére eredményre jusson, azonban „ehhez még sok munkát el kell végezni és óriási elkötelezettség szükséges”. Ugyanakkor a közlekedésügyi miniszter úgy látja, egy Fianna Fáil vezette kisebbségi kormány nem lenne életképes, ezért a tárgyalásokról mindenképpen írásos megegyezésnek kell születnie. Dara Calleary, az FF képviselője szerint a kormányalakítás folyamata a végéhez közeledik, ám nem biztos benne, hogy ez csütörtökig bekövetkezik. „De hiszem, hogy a játék vége felé haladunk. Mindannyian el akarjuk kezdeni azt a munkát, amit az emberek elvárnak tőlünk”, idézi a képviselőt az Irish Times.

Ami a független képviselőket illeti (szerepükről már korábban beszámoltunk), ők aggódóva figyelték az FG és az FF kisebbségi kormányalakításról szóló tárgyalásait. Mattie McGrath volt Fianna Fáil-képviselő véleménye szerint „kár”, hogy volt pártja tárgyalásokba bocsátkozott, azonban elismeri annak szükségességét.

A héten dől el, hogy a harminckettedik Dáil a tárgyalások nyomán meg tudja-e választani miniszterelnökét, és hogy az új kormány végül sikeresen láthat e hozzá a rá váró feladatok ellátáshoz.

Árpási Botond

komment
süti beállítások módosítása