2016. április 09. 08:01 - Danube Institute

Ausztrália: Turnbull jövedelemadó-terve csúfos kudarcba fulladt

turnbull1.jpg

Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke a minap új ötlettel állt elő annak érdekében, hogy mérsékelni lehessen az ausztrál oktatási és egészségügyi szektorban kialakult hiányt, de indítványára végül elutasítóan reagáltak a miniszterek a legutóbb lefolytatott canberrai kormányülésen.

Ausztrália jelenleg állami bevételi problémákkal küzd, melynek megoldása a kormány feladata lenne, többek között olyan eszközökkel, mint az extra adók kivetése vagy a meglévők növelése abból a célból, hogy hosszú távon fenntartható legyen például a kórházak és iskolák működtetése. A miniszterelnök a finanszírozási hiány betöltésére azt javasolta, hogy az egyes szövetségi államok önállóan vegyék át az iskolák finanszírozását, valamint módosítsák a jövedelemadó-kulcsokat, hogy ezzel ki lehessen pótolni a deficittel küzdő területeket. Ezzel 2,9 milliárd dollárhoz jutnának az állami kórházak a következő három évben. Az államok maguk részesülnének a jövedelemadó-bevételekben, cserébe azonban el kellene törölni a nemzetközösségi támogatásokat.

Az ötlet előterjesztése után nem volt egyetértés az államok és a tartományok között abban, hogy támogassák-e a javaslat további megfontolását, amely lehetővé tenné azt, hogy beszedjék a jövedelemadót a saját nevükben. Az indítványt a legtöbben elutasították, arra hivatkozva, hogy a stratégia nem segítene betömni a kialakult finanszírozási hiányt, amely 2014-ben, Tony Abbott elnöksége alatt keletkezett; és azt is nehezményezték, hogy az államok teljes felelősséget kapnának az iskolák szponzorálásában, míg a kormány levenné ezen intézményekről a kezét.

A Munkáspárt úgy véli, a reformálni kívánt területek pusztán harcterek lesznek a közelgő föderális választásokon, és megalázó komédiának nevezték a miniszterelnök kudarcát. Annastacia Palaszczuk munkáspárti képviselő határozottan ellenezte, hogy az államszövetség elfordulna az állami iskolák finanszírozásának kérdésétől: „Nagyon aggódom, ha további javaslatok lesznek a közoktatási rendszer széthasítására, elvágva a független és a katolikus iskolákat, az káros hatást gyakorolna a nemzetre nézve”. Emellett az ugyanazon elveket képviselő Andrew Barr szerint sok következetlenség van az intézmények tekintetében, amelyek komoly problémákat indukálnak, és ezek komplikálttá teszik például azt, hogy a fiatalokkal kapcsolatos kockázatokat azonosítani lehessen. Megoldásként egy „harmonizált és kézzel fogható igazgatási rendszert” javasol.

Turnbull a reformjavaslata kritikáira így reagált: „Felajánlottam egy szeletet a jövedelemadóból és a hatalmat, hogy ti kontrolláljátok az egészet, ti pedig visszautasítottátok ezt”. A miniszterelnök ötletét a legutóbbi canberrai kormányülésen szavazták le, így Turnbull visszavonta a javaslatát, mindössze két nappal azután, hogy előállt vele. Úgy gondolja, a történtek után nem fog a javaslat többet napirendre kerülni, de csalódottságát fejezte ki és leszögezte, hogy az államok ezek után hitelük elvesztése nélkül nem tudnának segítséget kérni a jövőben a kérdéses területek finanszírozására. Azt mondta, szó sincs semmilyen konszenzusról a történet kapcsán, és nem lesznek bevonva a tagállamok a jövedelemadó kivetésének kérdésébe.

Mészár Kata

komment
süti beállítások módosítása