2016. április 06. 14:01 - Danube Institute

Kanada: máris megszorongatják a liberálisokat

trudeau_1.jpg

Justin Trudeau kormányát több oldalról is támadások érik, miután az újabb kereskedelmi egyezmények nehéz helyzetbe hozhatják a kanadai mezőgazdasági termelőket. Eközben tartományi választást tartottak Saskatchewanban, ahol nem termett semmilyen babér a liberálisoknak.

Saskatchewani választások

Április 4-én tartományi választásokat tartottak az ország déli-középnyugati területén elhelyezkedő Saskatchewanban. A választások eredménye határozza meg, hogy kik foglalhatják el a törvényhozás 61 helyét. A választási eredmények döntően befolyásolják e pártok nem csak tartományi, de országos szintű politikáját is.

A most kormányzó Saskatchewan Párt 2011-es földcsuszamlásszerű győzelmét követően a legfontosabb kérdés az volt, hogy a párt a mostani választásokon is el tud-e érni hasonló eredményt (5 éve az érvényesen leadott voksok 64 százalékát szerezte meg), vagy meg tudja e tartani többségét a törvényhozásban. Brad Wall pártelnök magabiztosan vezetett, azonban az elmúlt ciklus számos intézkedése vitára adott okot, és igen megosztja a politikai élet szereplőit és a közvéleményt egyaránt. Ide tartozik a kormányzati hitelfelvétel, ami a költségvetésben okoz deficitet, az állami energia-erőmű körül kialakult botrány. A hétfői választásokon viszont Wallék így is nyertek, a Saskatchewan párt lett az első, sikerült háromszor egymás után győznie a tartományban. Így természetesen további kérdést vet fel, hogy országos szinten milyen befolyása lesz Wallnak, mint a konzervatív mozgalom vezetőjének Kanadában.

A 2007 óta ellenzékben lévő NDP (Új Demokraták) új pártelnökének, Cam Brotennek ez volt az első választási megmérettetése. 1999 óta a párt a választásokon egyre gyengébb teljesítményt nyújtott. A ’99-ben kisebbségben kormányzó NDP akkori elnöke, Roy Romanov a Liberálisokkal kötött megállapodást, melynek eredményeként az Új Demokraták 2003-ban még kormányon voltak, azonban mindösszesen kettővel volt több képviselőjük (30), mint az ellenzékben lévő Saskatchewan pártnak. 2007-ben 20 mandátumot szerzett a párt, majd négy évvel később katasztrofális vereséget szenvedve kilenc képviselőt tudott a törvényhozásba juttatni. Az NDP a hétfői választáson sem tudott áttörni: vereséget szenvedett a Saskatchewan Párttól.

A Liberális Párt a már említett 1999-es megállapodás óta nem szerzett mandátumot a törvényhozásban. Közvélemény-kutatások alapján az elmúlt tizenöt évben folyamatosan csökkent a támogatottsága: míg az ezredforduló előtt 20 százalékos támogatottságot könyvelhetett el magának, 2003-ban ez a szint 14 százalékra csökkent, majd körülbelül öt százalékponttal csökkent négy évvel később. A legutóbbi választásokon történelmi mélypontot ért el, mindösszesen fél százalékos támogatottságot. A Zöld Párt 2011 óta kiszorította a liberálisokat a harmadik helyről is. A hétfői választáson is sikertelenek maradtak a liberálisok.

„Kereskedelempártiak”

Veszélybe kerülhet az a 4,3 milliárd dollárnyi kártérítési csomag, amit az előző konzervatív kormány hagyott jóvá a mezőgazdasági termelőkkel folytatott tárgyalások nyomán. Stephen Harper októberben még azt nyilatkozta, a kabinet elfogadta a csomagot, azonban az idei költségvetésben nem szerepel ez a tétel. A külgazdasági miniszter asszony nyilatkozata alapján a kormány még nem ratifikálta azt a csendes-ócáni kereskedelmi egyezményt, aminek életbe lépése komoly versenyt támasztana a kanadai mezőgazdasági termelők számára. David Larnetti, a külgazdasági miniszter asszony államtitkára úgy nyilatkozott, „ha döntünk a ratifikálásról, majd leülünk tárgyalni ezekkel a csoportokkal”.

Mindezek ellenére Justin Trudeau és Chrystia Freelan külgazdasági miniszter asszony kereskedelempártinak vallják magukat. A csomag eredetileg a termelőket segítette volna, főleg azon szektorokban, ahol külföldi, importáruval versenyeznek.

A konzervatív oldalról számos kritikát fogalmaztak meg a kormány kereskedelempolitikájával kapcsolatban. Chris Warkentin aggasztónak tartja, hogy a liberálisok mindent kidobnak és újratárgyalnak, s közben megszegik a termelőknek tett ígéreteiket. Míg a választásokon támogatták őket, most úgy néz ki, „meggondolták magukat”.

Árpási Botond

komment
süti beállítások módosítása