2016. március 31. 08:01 - Danube Institute

Hogyan lehet megállítani az Iszlám Államot?

iszlam_allam_1.jpg

Michael Joseph Morell, a CIA egykori igazgatója szomorú képet festett Európa jövőjéről a Commentary hasábjain. A jelenleg biztonsági szakértőként tevékenykedő nyugalmazott tisztviselő a nemrégiben elkövetett brüsszeli terrortámadások apropóján írt a meglátásairól. Morell értékelése alapján az Iszlám Állam jelenleg visszaszorulóban van Közel-Keleten, Európa azonban koránt sincs a helyzet magaslatán.

A novemberben elkövetett párizsi merénylet vizsgálata során elkeserítő következtetéseket vontak le a szakértők. „A Párizzsal kapcsolatos vizsgálati jelentés kimutatta az eldobható telefonok rendszeres használatát, a kifinomult okirat-hamisítási mechanizmust, az Európán belüli professzionális bombagyártást, a pénzmozgatási képességet, valamint a titkos alkalmazások használatát, amelyeket a hírszerzési szolgálatok nem képesek olvasni” – mondta Morell. Hozzátette, hogy az ISIS újra és újra kifinomult támadásokat indít majd Európa szívében, és az általuk használt technikai és logisztikai komplexitás, valamint a műveletek tempója figyelemre méltó és egyben félelmetes is. „Ez a végrehajtási sebesség az, amelyről az al-Kaida még csak nem is álmodott. (…) Ezek a srácok nagyon is jól csinálják, amit akarnak, ne becsüljük le őket.”

Jelentések kimutatták azt is, hogy legalább négyszáz, de akár ezer főből is állhat az képzett ISIS-katonákat magában foglaló hálózat, amely már beszivárgott a kontinensre és készen áll arra, hogy folytassa a támadásokat a civil célpontokkal szemben. Olyan egyénekről lehet szó, akiket valószínűleg már nyilvántartásba vettek a hatóságok, tehát elméletben azonosíthatóak és letartóztathatóak, azonban nem egyértelmű, hogy a helyi hatóságok képesek-e a velük való leszámolásra.

A belga hatóságok a brüsszeli támadások előtti pénteken Salah Abdeslamot – a párizsi terrorművelet egyik kitervelőjét – őrizetbe vették és másnap kihallgatták. A brugge-i vallatás mindössze egy óra alatt lezajlott és állítólag semmi új információ nem derült ki egy közelgő újabb csapásról – a Politico értesülései szerint. Más források viszont azt sugallták, Abdeslam bevallotta, hogy több akció előkészítése is folyamatban volt. A terrorista csak a keddi csapásig mutatott együttműködést a hatóságokkal, ami talán egy jel lehetett cinkosai számára.

A nyomok, amelyek hozzá vezettek, akkor váltak forróvá, amikor egy razzia során a belga hatóságok átkutattak egy álnév alatt bérelt apartmant, melyben lőszereket, detonátorokat, egy ISIS-zászlót és Abdeslam ujjlenyomatát találták meg. Hamar kiderült az is, hogy a bérlő valódi neve Khalid El Bakraou. Pár nappal később Bakraou egy mellkasára szerelt detonátorral felrobbantotta magát a brüsszeli Molenbeek kerületében található metróállomáson.

A keddi vérontás nem az utolsó eset volt, Európa egyértelműen ki van téve az ISIS fenyegetésének. De fontos megjegyezni azt is, hogy a terrorszervezetre gyakorolt nyomás is nő a kalifátus fészkében. Megkezdődött az Operation Conquest többlépcsős missziója, hogy felszabadítsák az iraki Moszult a megszállás alól. Az USA által támogatott iraki csapatok harci repülői hozzáláttak egy elfoglalt falu visszavételéhez, huszonkét mérföldre a várostól. A helyi parancsnokok hisznek a küldetés sikerében, hiszen nem ez a célpont jelenti a fő prioritást a szervezet utánpótlásai szempontjából.

Létfontosságú azonban a szíriai Palmüra helyzete, amely a múlt év eleje óta a megszállók kezén van. Az ősi és felbecsülhetetlen történelmi értékekkel rendelkező város túlnyomó részét már elpusztították, stratégiailag azonban továbbra is esszenciális a földrajzi elhelyezkedése miatt: egy fő szállítási útvonalon nyugszik Damaszkusz és a keleti Dajr ez-Zaur városa között. Az Aszad-rezsimhez hű erők visszafoglalták Palmürát, teljesen meggátolva az utánpótlást. Ez azonban csak kettő a számtalan helyen kialakult frontvonalból, amelyeken helyt kell állni.

Az ISIS-vezetők a nyugati csapatok áldozatául esnek a közel-keleti régióban, a szervezet, úgy tűnik, nem képes nagyobb horderejű csapásra jelenleg. A dzsihádista csoport teljes elpusztítása azonban még mindig hatalmas energiát és számtalan emberéletet követel majd.

Mészár Kata

komment
süti beállítások módosítása