2016. március 19. 08:01 - Danube Institute

Nekimegy a nagyvállalatoknak az ausztrál kormány

turnbull.jpg

Az ausztrál kormány a Nemzeti Párt nyomására elfogadta a versenytörvény módosításáról szóló javaslatot, amely a nagyvállalatok versenyellenes piaci viselkedésének büntethetőségét már nem ahhoz köti, hogy szándékukban állt-e kizárni a konkurenciát, hanem hogy hátráltatták-e. Ez az úgynevezett hatásvizsgálat (effects test) megnehezíti a nagyobb piaci résszel rendelkező vállalatoknak, hogy kiszorítsák a konkurenciát, mivel már nem élhetnek azzal a kifogással, hogy nem szándékosan cselekedtek.

Malcolm Turnbull liberális párti miniszterelnök szerint a reform már régen váratott magára, és ez egy újabb alkalom, amikor kormánya olyasmit tesz, amit elődei nem mertek meglépni. A gazdaság serkentését és több innovatív kisvállalkozást várnak a hatásteszttől.

A Nemzeti Párt máris győzelemként könyvelheti el a törvénymódosítás elfogadását: a koalíció gyengébb tagjaként is sikerült érvényesítenie akaratát, ráadásul támogatói főleg a mezőgazdasági dolgozók közül kerülnek ki, akik nagy része pedig pont az új törvényből profitáló kisvállalkozó.

Turnbull összeütközést vállalt a nagyvállalatok érdekszövetségeivel és politikai ellenfelein kívül kritikát kapott azoktól is, akik opportunizmussal vádolják, mert eredetileg ellenezni látszott a javaslatot.

Az Üzleti Tanács (Business Council of Australia) végig küzdött a javaslat ellen, amit annak elnöke, Catherine Livingston egy közleményben is bírált: szerinte nem fog több innovációhoz vezetni az új szabályozás. Az ellenzéki Munkáspárt is bírálta a javaslatot: szerintük fel fogja vinni az árakat. Az Ausztrál Kereskedelmi Kamara (Australian Chamber of Commerce), amely végig konzultált a kormánnyal, barátságosabb volt: biztosították jóhiszemű támogatásukról a kormányt a törvénymódosítás váratlan hatásainak minimalizálásában.

A javaslat megosztja a jogászokat: több jogi hátterű kabinettag ellenezte azt, és köztük volt kezdetben Turnbull is. A kormánypárt tekintélyes kockázatot vállalt a hirtelen és megosztó törvényváltoztatással, mely ráadásul nem is a saját javaslatuk volt. Hogy végül megéri-e, az elsősorban az majd a gyakorlatban fog eldőlni.

Daniel Corsano

komment
süti beállítások módosítása