2015. november 26. 08:01 - Danube Institute

Így szektásodik a politika

szekta.jpg

A formális vallások visszaszorulása nem jelenti a vallásos impulzus meggyengülését. Ennek legnegatívabb hatása, hogy szektaszellemet hív életre, amely a „cselszövő eretnekek” egyik eszközeként tekint a racionális vitára, így azt teljesen ellehetetleníti. Az új médiatechnológiák lehetővé teszik, hogy az emberek zárt intellektuális térben éljenek, ahol előítéleteik nem csak, hogy megerősítést találnak, de még súlyosabbá is válhatnak. Nick Cohen a Standpoint Magazine oldalán megjelent cikkében a szektásodás folyamatát és ennek veszélyeit elemzi.

Nick Cohen Nagy-Britannia politikai életéből három szektát emel ki: a skót nacionalistákat, az euroszkeptikusokat és a szélsőbaloldalt, „Őfelsége Ellenzékét”.

Ahhoz, hogy a szekta hatékonyan működjön, a követőket szeparálni kell a külvilágtól. A szkeptikusokra nem tekinthetnek úgy, mint puszta bolondokra vagy eltévelyedettekre, esetleg ésszerű emberekre, akik jogos kérdéseket tehetnek fel. A közösség egységének érdekében bűnösnek kell bélyegezni a kívülállókat, akik csak rosszat akarnak. A paranoia és a hiperérzékenység egyre elterjedtebbé válik.

A média kézenfekvő célpontnak tűnik. A szerző szerint ezt példázza, hogy a Skót Nemzeti Párt a BBC ellen szervezett tüntetést azt követelve, hogy váltsák le az egyik szerkesztőt az általa feltett kérdések miatt.

Cohen szerint könnyű kigúnyolni és elítélni a szektákat, de hamarosan hozzá kell szoknunk jelenlétükhöz.

Az új médiatechnológiák lehetővé teszik, hogy az emberek zárt intellektuális térben éljenek, ahol előítéleteik nem csak, hogy megerősítést találnak, de még súlyosabbá is válhatnak. Csak olyan újságokat és blogokat olvasnak, amelyek az általuk hallani kívánt híreket erősítik meg. Csak azokat követik a közösségi oldalakon, akik nem késztetik saját álláspontjaik felülvizsgálatára őket és meg sem említik, hogy az ellenfelek nem mind hazugok és csalók.

A szerző Cass Sunsteint idézi, aki szerint egy jól megfigyelhető pszichológiai jelenségről van szó: a határozott nézeteket vallók összezárása hamar elmossa a közöttük fennálló esetleges különbségeket, a csoport pedig radikalizálódik. Az internet segítségével nem csak kisebb csoportok, hanem több százezer ember győzheti meg magát arról, hogy az általuk vallott kultusz az egyetlen igaz ösvény.

Nick Cohen szerint az újságírók feladata nem az ideológiákkal való küzdelem, hanem annak a korszellemnek való ellenállás, amely azt vallja, hogy a kétség profán, az ellenérvek pedig egy gonosz összeesküvés trükkjei.

Rózsa Kitti

komment
süti beállítások módosítása