2015. június 02. 13:49 - Danube Institute

Agresszívabb Németországot szeretne Amerika?

nemetorszag_amerika.jpg

Az amerikaiak többsége egy agresszívabb Németországot szeretne? Egy a Pew Research Center által végzett felmérés igazán furcsa eredményt produkált: az amerikaiak aktívabb katonai szerepvállalást kívánnak Németország részéről, a megkérdezett németek viszont ezzel ellentétesen vélekednek − írja Daniel Larison a The American Conservative oldalán megjelent cikkében.

Nem meglepő, hogy a németek túlnyomórészt ellenzik az aktívabb katonai politikát Németország számára. A katonai beavatkozással szembeni idegenkedés nyilvánvaló okokból kifolyólag mélyen beivódott a német köztudatba, és nem valószínű, hogy ez egyhamar változni fog. Ebből fakadóan nem létezik jó magyarázat arra, hogy miért is kellene változtatni ezen. Mi lenne a célja egy „aktívabb német katonai szerepnek”? Az, hogy Németország részt vehessen több szükségtelen Európán kívüli háborúban? − teszi föl a kérdést Daniel Larison.

A sok nyugati politikai döntéshozó és néhány német kollégájuk által óhajtott agresszívabb német külpolitika kívánalma a német közvélemény következetes ellenkezését váltja ki.  Daniel Larison korábban azt feltételezte, hogy ez a fajta vonzódás az agresszívabb német katonai szerepvállalás felé csak az elithez tartozó politikai héják sajátja. Nem számított arra, hogy az amerikai nép széles körben támogatja ezt a gondolatot. Érdekes lenne megtudni, hogy miért akarja vagy miért tartja szükségesnek ezt az amerikaiak többsége − jegyzi meg Larison.

A válaszadók pártok szerinti megoszlásának elemzése is furcsa megállapításokat eredményez: inkább a demokraták támogatják Németország aktívabb katonai szerepvállalásának gondolatát, mint a republikánusok.

Nem valószínű, hogy a válaszadóknak pontos fogalmuk lenne arról, hogy mit jelentene ez a szerepvállalás a gyakorlatban. Lehetséges, hogy kisebb lenne a támogatottsága, ha konkrét német katonai beavatkozásokról kérdeznék meg az amerikaiakat. Mindazonáltal figyelemre méltó és egyben lehangoló ez a felmérés, amit észben kell tartanunk − zárja gondolatait Daniel Larison.

Szabó György

komment
süti beállítások módosítása